Rohamosan közeleg a karácsony, s bár ennek az ünnepnek nem kell tökéletesnek lennie – csak boldognak, nyugodtnak és békésnek – sokan mégis nagyon rástresszelnek erre az időszakra. Főleg, hogy vannak olyan helyzetek, amelyek stresszforrást jelentenek – ott van például az ünnepi menü, a vendégek és az anyagiak.

Sokan az ajándékvásárlástól is szoronganak. Az idei ajándékbeszerző túra már a Black Friday akciókkal elstartolhatott, sőt: egyes ünnepi termékek már október végén, illetve november elején felkerültek a boltok polcaira. A felhőtlen ajándékvásárlás érdekében a Sencor összegyűjtötte, hogy idén mire érdemes figyelni a vásárlóknak..

Időben rendelni

A karácsonyi ajándékok megvásárlását nem szabad az utolsó pillanatra hagyni. Internetes rendelés esetén előfordulhat, hogy több időt vesz igénybe a kiszállítás, mint az év más időszakában.

„Amennyiben külföldi a cég, abban az esetben is hosszabb szállítási idővel kell számolni. Illetve, ha esetleg a vásárló meggondolná magát, akkor ugyanúgy külföldre kell visszaküldeni a terméket” – mutatott rá Lucza András, a Sencor SDA Divízió vezetője, hozzátéve, ha valaki minél gyorsabban szeretne hozzájutni a termékhez, akkor érdemes olyan internetes kereskedőt választania, amelyik rendelkezik csomagátvevő ponttal.

via GIPHY

Meggondolhatjuk-e magunkat?

Az e-kereskedelemben a vásárlónak joga van meggondolnia magát. Erre 14 nap áll rendelkezésére és ez a lehetőség minden konyhai és kisháztartási eszközre vonatkozik. Fontos azonban fejben tartani, hogy ha valaki meggondolja magát, akkor a termék visszaküldésével kapcsolatos költségeket neki kell állnia. A kereskedőknek pedig a termék visszaérkezését követő 14 napon belül vissza kell fizetnie a teljes vételárat a vásárló részére.

„Vásárlás előtt javasolt elolvasni az általános szerződési, valamint a szállítási feltételeket, illetve alaposan tájékozódni az akcióról. Így ugyanis könnyen el lehet kerülni a félreértékeset” – hangsúlyozta Lucza.

Mennyi a kötelező jótállási idő?

Műszaki cikkeknél, háztartási gépeknél, illetve konyhai gépeknél gyakori kérdés, hogy vajon mennyiegy adott termékre a jótállási idő?

„Általánosságban elmondható, hogy bruttó 10 és 100 ezer forint közötti vételár esetén egy év, míg a 100 ezer forint feletti gépeknél két év a jótállási idő. 250 ezer forint felett pedig három évet köteles vállalni a kereskedő” – hívta fel a figyelmet a szakértő. A gyártók természetesen adhatnak ennél kedvezőbb feltételeket is.

via GIPHY

Tartsuk be ezeket is!

Azok, akik már profik a karácsonyi készülődésben, a bevásárlást már októberben elkezdik. Vannak olyanok is, akik egész évben figyelik az üzleteket, sőt: előre legyártott ajándéklistával járnak shoppingolni. Legtöbben mégis azok vannak, akik halogatják a dolgokat, és az utolsó pillanatban mennek a zsúfolásig telt bevásárlóközpontokba. 

Ha az alábbi három dolgot megfogadjuk, garantáltan stresszmentes lesz az ünnepi shoppingolás.

Kezdjünk neki időben

November végén már érdemes megkezdeni az előkészületeket. A vásárlást egy pontos ajándéklista összeállításával céltudatosabban, vagyis gyorsabban tudjuk intézni. Határozzuk meg azt is, mennyi pénzt szánnánk ajándékokra.

Vásároljunk egy helyen 

Időrablással ér fel, ha üzletek tucatjait járjuk végig, de az energiánkat is leszívja az ajándékvásárlási túra. Célszerű olyan bevásárlóközpontot választani, ahol mindent be tudunk szerezni, tanácsolja az nlc.hu.

(Borítókép: ajándékot csomagoló férfi. Illusztráció: Getty Images)