Egy Facebook-emléknek köszönhetően érte döbbenetes felismerés azt a kétgyermekes édesanyát, aki korábban nem fordított kellő figyelmet a fényvédő használatára.

A Facebookon az értesítések bekapcsolásával bárki láthatja, ha vannak felidézhető emlékei az adott napra vonatkozóan. A közösségi platform rendre feldob évfordulós bejegyzéseket, megosztásokat, képeket, sőt: azt is megmutatja, hogy kivel lettünk ismerősök az év adott napján. Ez a nosztalgiázós funkció sokakban kellemetlen emlékeket is ébreszthet, vannak azonban olyan, akik az életüket köszönhetik ennek. Jennifer Pineirovigo például egy régi fotó láttán tudta meg, hogy rákkal küzd.

A 40 éves nő először nem tulajdonított nagy jelentőséget annak, hogy orra jobb felén megjelent egy pötty. Ez a folt – Pineirovigo elmondása szerint – pár nappal később halványodni kezdett, később azonban újra megjelent és jobban látszott. Egy két évvel ezelőtt készült felvételen Pineirovigónak a jobb szeme alatt is éktelenkedett egy pötty, ám erről teljesen megfeledkezett. A Facebookon emlékként feltűnú felvétel megdöbbentette az édesanyát, aki nem hezitált: időpontot kért a bőrgyógyászhoz. 

A vizsgálat során kiderült, hogy Pineirovigo az egyik leggyakoribb bőrrákkal küzd.

A folt az arcán valójában egy úgynevezett bazálissejtes karcinóma volt, amely azonnali beavatkozást indokolt. A tumort műtéti úton távolították el a nő arcáról, a sebhelyet pedig később egy plasztikai beavatkozás során korrigálták. 

Bár a nő eleinte attól tartott, hogy a beavatkozást követően arca már nem lesz a régi, hegei a plasztikai beavatkozásnak köszönhetően már nem olyan szembetűnőek.  Pineirovigo  arra is rájött, hogy a testünkön lévő változásokat nem szabad figyelmen kívül hagyni, valamint a fényvédő használatát is igyekszik hangsúlyozni.

( life.hu )

(Borítókép: tükörkép. Illusztráció: Getty Images)