Izgalmasabbnál izgalmasabb képrejtvényekkel és optikai illúziókkal örvendezteti meg követőit Dudás Gergely. A mesekönyveket és képregényeket is készítő alkotó legutóbb egy karácsonyi hangulatú feladvánnyal jelentkezett. Önnek sikerül megfejteni?

A világon temérdek különböző történet kering a Mikulásról. Hol Télapónak hívják és karácsonykor várják az érkezését, hol Szent Miklós legendáját éltetik december első hetén. Nemcsak a Mikulás karakteréről, de arról is több féle história kering, hogy hogyan jut el a gyerekekhez. Míg egyes helyeken, köztük hazánkban is az ablakba rejti az ajándékokat, addig Svédországban szánnal érkezik, amelyet kecskék húznak. A világon tán legismertebb, és a popkultúrában elterjedt angolszász verzió szerint repülő rénszarvasok segítik az ajándékok szállítását.

Utóbbi történetből szinte mindenki ismeri a piros orrú rénszarvast, a Mikulás kilencedik szánhúzó segédjét, Rudolfot. Azt azonban már kevesen tudják, hogy honnan is ered a szánhúzó rénszarvasok története. A mikulas.info cikke szerint legelőször egy 1821-es gyerekversben tettek említést arról, hogy a Télapó szánját egy rénszarvas húzza, majd két évvel később, szintén egy gyermekversben, már 8 állatról szólt a fáma. Ebben a poémában már név szerint is megismerkedhettek a lurkók a szarvasokkal, pontosabban Üstökössel, Íjassal, Csillaggal, Táncossal, Pompással, Villámmal, Táltossal és Ágassal. Na de hol marad Rudolf?

Rudolf karakterét az 1900-as években Amerikában élő és tevékenykedő kiskereskedő és szerző, Robert L. May alkotta meg. Elbeszélése szerint Rudolf a legkisebb rénszarvas mind közül, akit piros orra miatt a társai korábban kiközösítettek, így amíg a többi szarvas a Mikulásnak segített, ő az északi sarkon maradva búslakodott minden évben. Történt aztán, hogy egyik évben hatalmas köd támadt és a rénszarvasok nem találták az utat a gyerekekhez. A Télapónak ekkor eszébe jutott legkisebb állata, aki világító piros orrával fényt hozhat az éjszakába, és elvezetheti őt az otthonokba. Így került Rudolf kilencedikként a szánt húzó rénszarvasok közé, az első helyre.

Nemrég pedig Dudás Gergely legújabb képrejtvényének a főszereplője lett. Ön megtalálja Rudolfot az alábbi képen?

(Borítókép: Rénszarvas. Fotó: Getty Images)