Minden évben érdekes szemügyre venni, hogy aktuálisan kik a legértékesebb labdarúgók.

Az elmúlt évtizedben a labdarúgók piaci értéke minden rekordot megdöntött. Sokak szerint a növekvő tendenciát mutató árak már rég túllépték az észszerűség határait. Íme a 2023-ban érvényes lista a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) kimutatása alapján:

  1.  Jude Bellingham: 208,2 euró (82 milliárd forint)/Borussia Dortmund, Németország
  1. Phil Foden: 200,5 millió euró (79 milliárd forint)/Manchester City, Anglia
  2. Kylian Mbappé: 190,7 millió euró (75 milliárd forint)/Paris-Saint German, Franciaország
  3. Vinícius Junior: 190,5 millió euró (75 milliárd forint)/Real Madrid, Spanyolország
  4. Erling Haaland: 174,9 millió euró (69 milliárd forint)/Manchester City, Anglia

A piaci érték nem mindig mérvadó

Amennyiben labdarúgásról van szó, a piaci érték és a tényleges vételárak között gyakran hatalmas különbségről beszélhetünk. A legnagyobb átigazolások általában jóval a piaci ár felett történnek, így például a rekordot tartó Neymar (222 millió euró) piaci értéke 2017-es átgazolásakor nagyjából a tényleges vételára fele volt. A piaci ár esetén általában a Transfermarkt a mértékadó portál.

Az ilyen listák élén az utóbbi időben megszokott volt, hogy Kylian Mbappé vezet, azonban 2023-ban már csak a harmadik pozíciót tudta megszerezni. Érte 2018-ban 180 millió eurót (71 milliárd forint) fizetett a francia Paris Saint-Germain FC, de a vonatkozó rangsort nem ő, hanem Neymar vezeti, akiért szintén a francia csapat perkált nem kis összeget. A brazil csatárra 2017-ben 222 millió eurót (88 milliárd forint) sem sajnált az arab tulajdonossal rendelkező csapat. 

Jude Bellingham iránt az utóbbi időben a Real Madrid érdeklődött élénken, így akár az is lehetséges, hogy éppen ő fogja megdönteni az átigazolási rekordot. 

A legjobb fizetést kapó játékost egészen máshol kell keresnünk...

Nemrég robbant bombaként a hír, miszerint az utóbbi évtized egyik vitathatatlanul legjobb játékos, Cristiano Ronaldot leigazolta a szaúd-arábiai bajnokságban szereplő, Al-Nassr. Ezzel a szerződéssel az ötszörös aranylabdás csatár lett a világ valaha volt legjobban kereső játékosa, évente 200 millió eurót (79 milliárd Ft) zsebre téve.

(Forrás: Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES))

(Borítókép: Jude Bellingham. Fotó: Simon M Bruty/Getty)