A sussexi herceg minden családi titokra fényt derít.

Kedden jelent meg Harry sussexi herceg memoárja a globális kiadó, a Penguin Random House brit érdekeltsége (Transworld Publishers) forgalmazásában. A mű Spare vagyis a Tartalék címet kapta, amely magyar nyelven csak március 17-én jelenik meg a Corvina kiadásában.

A két legnagyobb angliai hagyományos könyvesbolt-hálózat, a Waterstones és a WH Smith a szokásos időpontnál hamarabb kinyitotta az üzleteit. Bár a boltok előtt ezúttal nem voltak akkora sorok, mint a Harry Potter-epizódok megjelenése előtt, a siker hasonló mértékű volt, ugyanis a forgalmazás első napján 400 ezer példányt értékesített könyv, e-könyv, illetve hangoskönyv formájában.

Úgy tudjuk, hogy ennél több csak a másik Harryről szóló könyvből fogyott az első napon

– utalt a Penguin Random House brit érdekeltségének vezetője a Harry Potter könyvsorozatra. Mivel az eddigi abszolút rekordot a Harry Potter és a Halál ereklyéi (Harry Potter and the Deathly Hallows) tartja, J. K. Rowling írónő regényfolyamának hetedik epizódjából, amely 2007 júliusában került a piacra, a megjelenés utáni első teljes napon az Egyesült Királyságban 2,65 millió, az Egyesült Államokban 8,3 millió kelt el.

A brit királyi család rajongói már hetek óta tűkön ülve várták a 407 oldalas mű megjelenését, amelynek kiadása előtt már számos részlet napvilágot látott a sajtóban. Korábban a Velvet is beszámolt Harry herceg egy ilyen jellegű visszaemlékezéséről, amikor is egy heves vita tettlegességig fajult közte és testvére, Vilmos herceg között.

A könyv címe arra a keserűségre utal, amelyet Harry érez amiatt, hogy ő csak a “tartalék” a brit királyi családban. Ugyanis egyes brit felfogás szerint a mindenkori uralkodó akkor gondoskodik megfelelően a trónutódlásról, ha házasságából születik egy trónörökös (heir) és egy tartalék is (spare).

Jelen esetben a trónörökös Vilmos herceg és a tartalék pedig Harry herceg. Ugyanis a sussexi herceg jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban, bátyja ugyanakkor az első, aki édesapja, III. Károly után majdan az Egyesült Királyság következő uralkodója lesz.

(IF)

(Borítókép: Harry herceg memoárja. Fotó: Getty Images)