A legokosabb kutyafajták könnyedén elsajátítják a trükköket, hamar betaníthatóak különböző feladatok ellátására és az új információkat is gyorsan fogadják be. Eddig a border collie-t tartották a világ legokosabb kutyafajtánák, ám egy friss tanulmány szerint egy másik fajta sokkal jobban teljesít az ebek IQ-szintjét mérő teszteken.

A smartDOG nevű tesztsorozatba több mint ezer állatot vontak be. A kognitív képességeket problémamegoldást igénylő feladatokkal és különféle impulzusokat vizsgáló tesztekkel mérték fel. A kutatók többek között arra is keresték a választ, az állatok mennyire értik meg az emberek gesztusait és milyen a memóriájuk.

A fajták között jelentős eltéréseket figyeltek meg a tesztek során – írja az IFLScience nyomán a Házi Patika.

„A legtöbb fajtának megvannak a maga erősségei és gyengeségei. A labrador retriever például nagyon jól olvasta az emberi gesztusokat, de nem annyira jó a térbeli problémamegoldó képessége. Egyes fajták, mint például a shetlandi juhászkutya, nagyjából ugyanolyan szintű eredményeket ért el minden teszten” – mondta a The Telegraphnak Saara Junttila, a Helsinki Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. 

A teszteken a  border collie sem szerepelt le: a legtöbb teszten kimagasló eredményt értek el.

A lista élén azonban a belga juhászkutyák (pontosabban a belga malinois) végeztek,

amelyek a smartDOG kognitív tesztjein 35 pontot szereztek a lehetséges 39 pontból. Az a kutyafajta 9 ponttal múlta felül a border collie-kat. 

A belga juhászkutyák régóta ismertek magas intelligenciájukról, sokoldalú felhasználásukról és nagy munkabírásukról. A világ legtöbb országában rendvédelmi szerveknél és mentőcsapatoknál is teljesítenek szolgálatot.

(Borítókép:  belga malinois.  Illusztráció: Getty Images)