Az olasz rekordbajnokot egyszer már elmeszelték 2006-ban.

Korábban a Velvet is beszámolt róla, hogy 17 év elteltével ismét hatalmas bortányba keveredett az olasz Juventus labdarúgócsapat. A klubtól már korábban távozott a teljes vezetőség, ám ez sem mentette meg a csapatot az igencsak súlyos szankcióktól. A törvénytelen pénzügyi manipulációk, vagyis csalások miatt tizenöt pontot levontak az együttestől a Serie A versenysorozatában, amelynek tétje, hogy melyik csapat jut be a Bajnokok Ligájába. Az ügyben további nyolc olasz Serie A-s klub is érintett lehet, ám eddig mindössze a fekete-fehéreket büntették meg ilyen mértékben.

A Juventus ellen jelenleg két eljárás folyik: az egyik büntetőjogi, a másik a már említett csalás kategóriájában. Az ügyben első fokon ítélő torinói ügyészség a Juvét 15 pont levonással sújtotta, ezzel a gárda a harmadik helyről a tizedikre esett. A csapatot ért büntetés mellett a korábban lemondott vezetőket is hosszabb-rövidebb időre eltiltották a pályától Olaszországban, illetve arra kérték az UEFA-t, valamint a FIFA-t, hogy az európai- és világversenyekre is terjesszék ki a szankciókat.

A hivatalos vád szerint néhány játékos esetében a Juventus vezetősége sokkal magasabb piaci árat határozott meg a valós értéküknél, cserébe az érintettek a megengedettnél lényegesen nagyobb fizetést és teljesítmény bónuszt kaptak.

A torinói csapat ezt azért tette, hogy fenntartsa a klub pénzügyi egyensúlyát, amelyre az UEFA szabályzata mindenkit kötelez. A Juventus ellen további szankciókat is hozhatnak, sőt a versenyből is kizárhatják őket függően attól, hogy milyen ítélettel zárul a csapat ellen folyó másik, büntetőjogi eljárás.

A csalásról szóló vádakat a jelenlegi vezetőség továbbra is tagadja. Jelezték, hogy fellebbeznek a mostani ítélet ellen.

Az ügyben érintett további nyolc csapat (Sampdoria, Empoli, Genoa, Parma, Pisa, Pescara, Pro Vercelli, Novara) megúszta kisebb-nagyobb pénzbüntetéssel, összesen 54 sportvezetőt tiltottak el.

Calciopoli

Az olasz labdarúgás legnagyobb szégyenfoltja a 2006-os Calciopolinak nevezett eseménysor. Az olasz rendőrség nyomozása során kiderítette, hogy a bírói szövetség több esetben kenőpénzt fogadott el, valamint a játékvezetőket is rendszeresen megvesztegették. A botrány leginkább érintett tagja akkor is a Juventus volt. A klubot megfosztották két bajnoki címétől, majd lesorolták őket a másodosztályba.

(Borítókép: Juventus labdarúgó csapata. Fotó: NurPhoto/Getty)