A régészek egyelőre nem tudták megfejteni, milyen kapcsolat volt a gyermek és az állatok között.

Az idők során több megdöbbentő leletet is feltártak régészek a világ különböző pontjain. Hol egy életben maradt dinoszauruszra bukkantak egy vasúti alagút építése közben, hol pedig egy élő békára egy közel 200 éves fa belsejében. Olyan esetről is beszámoltak korábban, amikor egy szokatlan temetkezési rituálé nyomaira bukkantak. Több olaszországi holttestnél megfigyelték, hogy a helyiek téglát tömtek az elhunyt szájába, hogy megvédjék magukat az esetleges vámpíroktól vagy démoni erőktől.

Ezúttal Egyiptom térségében találtak rá egy megdöbbentő sírhelyre. Az Orosz Tudományos Akadémia egyiptológusai évek óta folytatnak feltárásokat a Fajjúm-oázisban, amely egy, a Nílustól nyugatra, a sivatagban található termékeny mélyföld. A térségben számos ókori emlék található, itt állt többek között Crocodilopolis, Szobek krokodilisten kultikus központja.

A legújabb ásatáson egy nyolcéves gyermek csontvázát fedezték fel, akinek testét 142 kutya maradványai fölé helyezték.

A csapat zoológusa, Galina Belova szerint az állatokon nem láthatók erőszak nyomai, ugyanakkor minden jel arra mutat, hogy egyszerre pusztulhattak el. A testeken egy olyan kék agyag nyomait mutatták ki, amely gyakori az egyiptomi víztározókban, ezért a kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy az ebekkel áradás végzett. A gyermek fejére zsákot húztak, ebből kifolyólag őt valószínűleg eltemették. Arra, hogy milyen kapcsolat volt a gyerek és a kutyák között, még nem derült fény.

(NG)

(Borítókép: Sivatag. Illusztráció: Getty Images)