A természet számos megmagyarázhatatlan rejtéllyel szolgál az emberiség számára. Sokkal több a megfejtetlen, mint amelyekre magyarázatot találtak a kutatók. 

Őshüllő az alagútban

1856-ban,  Franciaországban  történt a következő állítólagos eset , melyről egy londoni újság számolt be. A helyi munkások éppen a Nancy felé vezető vasúti alagút építésén dolgoztak, amikor széttörtek egy hatalmas szikla darabot, melyből egy lúd méretű, hosszú csőrű, ugyanakkor éles fogakkal rendelkező élőlény ugrott elő. Az állat végtagjait membránok kötötték össze, a teste olajtól ragacsos, és fekete volt.

A szemtanúkat megijesztette a rekedt hangú állat, amely gyorsan elpusztult. A maradványait elvitték egy paleontológushoz, aki Pterodactylus anasként azonosította, bár tudta, hogy a kacsaszerű őslény 135 millió évvel ezelőtt, a jura időszakban kihalt. A test későbbi sorsáról semmit sem lehet tudni.

Béka a fatörzsben

Egy másik hasonló eset is történt 1893 októberében. A kanadai, Ontario államban két munkás körfűrésszel dolgozott egy fafeldolgozó üzemben, amikor egy hatalmas átmérőjű törzsön egy üreget találtak, melyből egy varangy ugrott elő. A fa közel 200 éves volt, nem volt rajta olyan lyuk, vagy repedés, ahol a béka bejuthatott volna. Az üreg nagyjából a gyökértől 18 méterre helyezkedett el, vagyis a varangy ebben a magasságban töltötte el a magányos évszázadokat.

Bizonyos állatok számára megszokott dolognak számít, hogy mostoha körülmények közt téli álmot alszanak, vagyis lelassul az anyagcseréjük, és a tavasz eljöttével áll vissza ismét a korábbi életritmusuk. De lehetséges lenne egy olyan típusú hibernálás, amely évszázadokig tart? Ez is egyike a világ számos megfejthetetlen rejtélyeinek.

(Promotions)

(Borítókép: Parasaurolophus csontváz. Fotó: GettyImages)