A legtöbb utazó úgy tartja, hogy New York minden évszakban képes más arcát mutatni. Azt ajánlják, aki megteheti, mindenképpen látogasson el oda tavasszal, nyáron, ősszel és télen egyaránt, mert teljesen más oldalát fedezheti fel a városnak.

New York télen

Bár a New York-i tél általában igencsak fagyos, számtalan bisztrót és kávézót találunk a városban, ahol felmelegedhetünk. Ebben az időszakban a kinti programok helyett érdemes a beltéri lehetőségeket számba venni. A Times Square szomszédságában kifejezetten ajánlatos betérni az 54-es Bárba, amely híres a Manhattan és old-fashioned koktéljairól.

A dzsessz rajongóknak is kiváló állomás Manhattan, hiszen számtalan helyről szűrődik ki muzsikaszó, és szinte minden sarki bárban találni egy amatőr vagy éppen profi humoristát, aki izgatottan várja, hogy színpadra állhasson és felpezsdítse a közönséget.

A kávézók és klubokon kívül a helyi gasztronómia megismerésére is számos lehetőség adódik, hiszen New York az éttermeket tekintve igen színes: a világ bármely tájáról élvezhetjük a finom falatokat, legyen szó olasz, amerikai vagy éppen japán konyháról. A Benihana nevű étteremben például egy elegáns látványkonyha vár minket, ahol az asztal közepén mutatják be a japán grillezési technikát.

Ugyancsak elmaradhatatlan program a téli időszakban a Rockeffeler Center, ahol jégkorcsolyára pattanhatunk. A Rockefeller Center New York egy tizenkilenc toronyházból álló épületegyüttese, amely Manhattan középső részén helyezkedik el.

Ha karácsony környékén utazik el, ne felejtse megtekinteni a város lélegzetelállító karácsonyfáját se.

New York tavasszal

Ha a naposabb, melegebb évszakban látogatja meg New York-ot, akkor már szabadtéri programok között is bőven válogathat. Sétáljon vagy biciklizzen át az 1883-ban épült Brooklyn hídon és nézze meg a várost más szemszögből, vegyen részt a Frieze Art Show kortárs vásáron, látogasson el a New York-i botanikus kertbe, vagy tekintse meg a Sakura Matsuri Cseresznyevirágzás Fesztivált a Brooklyn Botanic Gardenben.

Más típusú tevékenységekkel is kikapcsolódhat, például egy családbarát kiránduláson a Intrepid Sea, Air & Space Múzeumban, vagy a 86-os mólónál, egy közvetlenül a Hudson folyó mentén található hadi- és tengertörténeti múzeumban, ahol egy értékes hajógyűjteményt is megtekinthet.

A 25-ös mólónál egy álló horgászhajóban berendezett étterem, a Grand Banks várja, de kitűnő programlehetőség a City Winery meglátogatása is, amely pincészetként és élőzenés bárként üzemel.

Mindezeket követően vegyen a kezébe egy finom úti csemegét és fedezze fel a Central Parkot. Egy zöld oázis a betondzsungel közepén, ahol mindig történik valami érdekes.

New York nyáron

A tikkasztó nyári hónapok ideálisak a külső városrészek felfedezéséhez. Töltsön el egy napot a Coney Island-i Luna Parkban vagy tegyen egy sétát Brooklynban a Domino Park, a Brooklyn Flea és a Williamsburg Smorgasburg felé. Egy Manhattanen kívüli negyed ugyanolyan izgalmas, mint maga a városközpont.

Ha gyerekkel utazik, akkor különösen élvezni fogja a külváros felfedezését, kiváltképp a Brooklynban, közvetlenül a vízparton található Jane's Carousel néven működő körhintát, amelyen összesen 48 fából faragott ló található. A nagy hőségben egy rövid hajóút is hálás program tud lenni, így ha nyáron látogat el a Nagy Almába, szánjon rá egy fél napot, hogy kompra pattanjon és közelről megnézze a Szabadság-szobrot.

New York ősszel

Ősszel is számos szabadtéri program várja New Yorkban, nem beszélve a lehulló színes levelek látványáról. Induljon el Manhattan déli csücskéből észak felé a Battery Parkon keresztül, fel a Zsidó Örökség Múzeumába, majd igyon meg egy forró tejeskávét a Kaffe 1668-ban, a Tribeca nevű városrész szívében.

Sétáljon tovább, amíg el nem éri a Washington Square Parkot, ahol New York közismert zongoristájának és utcai előadóművészének, Colin Hugginsnak a dallamaiban gyönyörködhet. A 45 éves férfi 15 éve szórakoztatja az utca népét klasszikus és modern zenével egyaránt.

Innen továbbhaladva az ország független könyvesboltjainak legfőbbjeként számon tartott Strand nevű könyvesboltba jut.

Miután felhalmozott némi olvasnivalót, haladjon nyugat felé a High Line úton. Harapjon egyet a Chelsea Market nevű beltéri piacon, majd menjen el New York egyik legikonikusabb helyszínére, a Times Square-re és merüljön el Broadway világában.

(Forrás)

(Borítókép: New York. Fotó: Getty Images)