A tudósok hamarosan élő állatokon is kipróbálhatják a fejlesztést.

A metánszennyezés jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez. A problémában nagy szerepet játszanak a húsfogyasztás miatt túltenyésztett marhákból távozó gázok és az állatok ürüléke, ezeknek ugyanis nagyon magas a metánkoncentrációja. Ennek csökkentése érdekében több mindennel is próbálkoznak világszerte. A vegán életforma népszerűsítése mellett ilyen kezdeményezés például a rovarok, lárvák fogyasztásának egyre széleskörűbb terjesztése, fehérjetartalmuk ugyanis sok esetben magasabb és koncentráltabb, mint a húsoké. A Washington Állami Egyetem tudósai mindazonáltal rájöttek, hogyan csökkenthetnék másképp a haszonállatok túltenyésztéséből adódó metánszennyezést.

A Biocatalysis and Agricultural Biotechnology című szaklapban megjelent kutatás szerint Birgitte Ahring professzor bébikengurukból vett mintákból kimutatta, hogy a kölyök állatok belében nem metán-, hanem ecetsavtermelő baktériumok vannak.

Mivel a kutatók nem tudták elkülöníteni az ecetsavat termelő speciális baktériumokat, így a bébikenguruk ürülékéből készült mikrobakultúrával, valamint metángátlóval kezdték tesztelni egy szarvasmarha gyomrának mását.

Az eredmények áttörő sikerűek voltak: az ecetsavbaktériumok több hónapon keresztül helyettesítették a metántermelő mikrobákat. A tudósok remélik, hogy hamarosan valódi marhákon is kipróbálhatják a fejlesztésüket.

(Borítókép: Kenguru. Illusztráció: Getty Images)