Kevesen tudják, hogy miért épp 100 milliliter folyadék a határ.

Azt a szabályt, miszerint palackonként 1 deciliternél több folyadékot nem lehet felvinni a repülőgépekre a rendszeresen utazók nagy része ismeri, azonban a miértjét vélhetően a legtöbben nem tudnak. A szabályozás mögött komoly biztonságtechnikai érvek húzódnak, amelyek egy 2006-os terrortámadási kísérlethez köthetők.

2006. augusztus 10-én a brit hatóságok közölték, hogy sikerült megakadályozniuk egy terroristatámadást, amely során az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba és Kanadába tartó repülőgépen akartak bombát robbantani. A terroristáknak addig nem ismert terveik voltak arra vonatkozóan, hogyan fogják a robbanóanyagokat átcsempészni a biztonsági ellenőrzésen:

üdítős palackokba rejtették volna a folyékony peroxidot, majd a gépen összekeverték volna a bomba többi összetevőjével, tömegmészárlást hajtva végre.

A terv szerint az üdítős palackokat úgy zárták volna le, hogy felbontatlannak tűnjenek és ételszínezéket is keverni akartak hozzá. A bombákhoz szükség lett volna még olyan eszközökre is, amelyeket más, teljesen hétköznapi használati tárgyakként álcáztak. A brit jelentések arra jutottak, hogy a töltetet úgy robbantották volna fel, hogy a palackokat egy izzóhoz és egy eldobható kamerához kapcsolják, amelynek villanása indította volna be a mechanizmust. A merényletet később az Al-Káidához kapcsolták.

A repterek természetesen gyorsan reagáltak a hírekre: az Egyesült Államokban első körben teljesen megtiltották, hogy a kézipoggyászban folyadékot, gélt és krémet lehessen tartani. Nagy-Britanniában pedig egy ideig tilos volt kézipoggyásszal utazni. Az események után közvetlenül egy darabig teljesen tilos volt folyadékot vinni a repülőgépekre, majd a szabályozás enyhült, és kialakult a 100 milliliteres limit. A korlátozás mögött vélhetően az áll, hogy ilyen kis mennyiség mellett nagyon nehéz lenne annyi bombaalapanyagot felcsempészni a repülőgépre, hogy az valóban ártani tudjon.

World Trade Center

2001. szeptember 11-én terroristák egyidejűleg négy utasszállító repülőgépet kerítettek hatalmukba az Amerikai Egyesült Államok területén. A négy gép közül az első New York-i idő szerint 8:46-kor, a második 9:03-kor a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, a harmadik Washingtonban az USA hadügyminisztériuma, a Pentagon épületébe csapódott (ezt eredetileg a Fehér Házba vezették volna vezetni), a negyedik Pennsylvania államban lezuhant. Az ikertornyok végül a forróság következtében elveszítették ellenállásukat, így végül összeomlottak saját súlyuk alatt, közel 2500 áldozattal. A brit merénylet megkísérlése mindössze öt évvel a Világkereskedelmi-központ elleni terrortámadás után következett, így nem csoda, hogy szigorú szabályozások követték az esetet. 

(Telex)

(Borítókép: Repülőgép. Illusztráció: Aaron Foster/Getty)