Szlovénia az egyedülálló tájai és a fenntarthatóság iránti elkötelezettsége miatt Európa egyik legzöldebb országa, amely egész évben felejthetetlen élményeket garantál az egyedül utazók, a párok, a baráti társaságok és családok számára.

Ha valaki még habozik, hogy idén aktív vagy passzív utazást válasszon, nem tudja, hogy városlátogatás vagy természetben való kirándulás legyen-e fókuszban, netán a gasztronómia vagy a wellnessezés adta örömökben merülne el, Szlovénia minden tekintetben tökéletes választás lehet.

Íme 10 ok, amiért érdemes a szomszédos országba utazni:

Ez az egyik legszebb hely a világon

Szlovénia természetközeli, és nem tömegturizmusra fókuszáló szemlélete miatt egyre népszerűbb úti cél azok körében, akik utazásaik során is a fenntarthatóságra törekednek. Ráadásul idén a National Geographic magazin a világ 25 legszebb helyei közé választotta Szlovéniát, az országban található különleges helyek és közösségek miatt.

Tökéletes hely a sportolni vágyóknak

Szlovénia az aktív kikapcsolódást kedvelők paradicsoma. Legyen szó az Alpokról, a Pannon-síkságról, a Földközi-tengerről, hegyi patakokról vagy karsztvidékről, itt egész évben olyan változatos sportokat lehet űzni, mint kerékpározás, túrázás 10 ezer kilométer karbantartott útvonalon, raftingolás, horgászat, barlangászat, siklóernyőzés vagy zipline-ozás a festői szépségű hegyek között.

Szlovénia ráadásul a profi sportolók és atléták közkedvelt helyszíne, itt ugyanis egész évben lehet készülni a következő versenyre. Az ország jó hírnevét többek közt olyan sportnagykövetek, mint Luka Dončić kosárlabdázó, Primož Roglič és Tadej Pogačar kerékpárosok, Janja Garnbret sportmászó vagy Ilka Štuhec alpesi síző is segítik.

Wellness

Wellness, tenger és gyógyító víz minden mennyiségben. Szlovénia rendkívül gazdag magas ásványi anyag tartalmú termálvizekben. Az ország spa és gyógyfürdői a testi-lelki pihenés mellett a különböző reumatikus betegségekben szenvedőknek is egyaránt gyógyulást is ígérnek.

Kultúra

Város és kultúra egy helyen. Szlovénia képeslapos városkái minden látogató szívébe azonnal belopják magukat. Egy séta az óvárosban, ahol a történelem a kortárs művészettel keveredik, kastély, múzeum vagy galéria látogatás: ezek mind-mind üde színfoltjai lehetnek Szlovéniában tett látogatásunknak.

Gasztroélmény

A szlovén éttermek a kulináris ínyenceket Michelin-csillagokkal és Gault&Millau séfsapkákal várják. A legjobb helyi alapanyagokból készült finomságok mellett a fenntarthatóság nemcsak a turizmusban, de a szlovén konyhában is megmutatkozik, olvasható az AVIAREPS Magyarország közleményében.

Rengeteg a látnivaló

Látnivalók sokasága a köbön. Szlovéniában nehéz csupán egy helyet mondani, amit feltétlen látni kell, hiszen az alpesi tavaktól kezdve a titokzatos földalatti világon és az UNESCO világörökségi részeken át az ország minden pontján csodákra bukkanhatunk.

Vezető szerepvállalás a fenntarthatóság iránt

Szlovénia elkötelezett a fenntarthatóság mellett , nem véletlenül nyerte el a világon a Green Label, azaz a zöld címke minősítést. Szlovéniában generációk óta a helyi közösségek harmóniában élnek és dolgoznak a természettel. Ennek köszönhetően az országban még mindig találni érintetlen erdőket, kristálytiszta patakokat és olyan területeket, ahol emberi beavatkozás soha nem történt.

Kivételes szálláshelyek

Luxus és öko egyszere, létezik ilyen? Szlovéniában bárki megtalálhatja a számára tökéletes szálláshelyet. Legyen szó gyermekbarát tanyákról, ötcsillagos szállodákról, glamping helyekről, vagy butik kastélyhotelekről, a választék végtelen. Egy azonban biztos: a fenntarthatóság, ahogy az élet minden területén, úgy Szlovéniában a szálláshelyeken is megvalósul.

Különleges élmények

Igazán különleges élményekre vadászók sem fognak Szlovéniában csalódni. Nekik érdemes a Slovenia Unique Experiences címkével ellátott programok között válogatni, ahol a résztvevők Szlovénia legkülönlegesebb történeteinek szereplőivé válnak, legyen szó tökmagolaj sajtolásról, egy retro hangulatú utazásról legendás old-timer autókkal Isztria olajfaligetein keresztül vagy a barnamedve nyomát követve megismerni természetes élőhelyét.

(Borítókép: Bled-i tó, Szlovénia. Fotó: Getty Images)