A környezettudatosság egyre szélesebb körben jelen van a mindennapjainkban, így hát nem csoda, hogy utazásaink során is egyre gyakrabban felmerül: milyen helyre, és hogyan érdemes ellátogatnunk, hogy a kikapcsolódás mellet ökológiai lábnyomunkat is csökkentsük? Alább négy olyan helyszínt hoztunk el, amelyeknek a vezetői kifejezetten ügyelnek a fenntartható turizmusra.

1. Szlovénia

A hazánkkal szomszédos ország bevezette az úgynevezett nemzeti zöld rendszert, amelyhez szállodák, vendéglátó egységek és utazásszervezők egyaránt csatlakozhatnak. A tanúsítási program környezetbarátabb módszerek alkalmazására ösztönzi a résztvevőket, akiknek tagságát 11 feltételhez kötik. Ezek közé tartozik például a rendszeres környezetvédelmi jelentések készítése, egy zöld csapat létrehozása a tudatosság növelése érdekében, valamint egy háromévente történő újraértékelés. Amely szervezet sikeresen teljesíti a kritériumokat, annak működését a Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal aktívan támogatja.

2. Olaszország

Akár Kalábria, akár Toszkána vidékének kényelmes üdülőit választjuk, valójában egyik sem ér fel az agroturizmus izgalmával, amikor valósággal a helyi élet részévé válhatunk. Mi több, ha ezt a fajta kikapcsolódást választjuk, nemcsak az igazi olasz életérzésnek lehetünk részesei, de támogatjuk vele a helyi, fenntartható gazdaságokat. Különösen azokat, amelyek befektetnek a talaj, a föld és a vadvilág megőrzésébe. Mindeközben mi magunk élvezhetjük a nyugodt vidéket, ahol friss, házi készítésű ételeket szolgálnak fel nekünk, és lehetőséget kapunk arra, hogy közeli kapcsolatot, akár barátságot alakítsunk ki a helyiekkel.

3. Wales

Az Egyesült Királyság belföldi turizmusa valósággal virágzik, aminek az is köszönhető, hogy bizonyos vidékek hűek maradtak a gyökereikhez. A Walesbe látogató turisták által kedvelt helyek, mint Anglesey, Snowdon és Pembrokeshire, eltökéltek a helyi vállalkozások védelmében, így a legtöbb közösségi üzemeltetésű étterem és vegyesbolt a helyben termesztett, szezonális termékeket kínálja, ezzel támogatva a régió fenntartható gazdálkodási gyakorlatát. Az étkezések pedig a látogatók számára igazi „farmtól az asztalig" élményt nyújtanak.

4. Costa Rica

A Közép-Amerikai ország élen jár az éghajlati válság kezelésében, ami nem véletlen, hiszen a régió több mint 25 százalékát természetvédelmi övezetté nyilvánították, valamint az áramtermelés 98 százalékát megújuló forrásokból állítják elő.

Costa Rica pedig nem áll meg itt. Terveik szerint az országot 2050-re teljesen szén-dioxid-semlegessé teszik, így lenyűgöző fehér homokos karibi partjait, és gyönyörű, élettel teli Csendes-óceáni partvidékét még sokáig élvezhetik a turisták, akik olyan természetbarát tevékenységekre vágynak, mint a dzsungeltúrázás, a delfinmegfigyelés és a tengeri kajakozás.

(Hamu és Gyémánt)