Nicolas Philibert francia dokumentumfilmes Az Adamanton című munkáját tüntették ki a legjobb filmnek járó Arany Medve díjjal a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale). Íme a nap képe!

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, más néven Berlinale, az egyik legfontosabb A kategóriájú filmfesztivál Európában és a világon.

Mesterien megformált film, és az egész zsűrit magával ragadta

– emelte ki a gálán Kristen Stewart, a testület elnöke, aki Nicolas Philibert rendezőnek adta át a méltán híres Arany Medve-díjat. 

A francia filmekre a sztereotípiák miatt sokan hajlamosak automatikusan a bugyuta szócskára asszociálni, méghozzá a töménytelen mennyiségű vígjáték miatt, ami az országban készül. Persze ezek között is rendkívül sok a kitűnő film, amelyek közül sok azóta legendássá is vált (például a Jöttünk, láttunk, visszamennénk című vígjáték – a szerk.).

Mindenesetre Nicolas Philibert dokumentumfilmje minden csak nem bugyuta. Az eredeti nyelven Sur l’Adamant címet kapó film Párizsban a Szajnán, egy állóhajón működő pszichiátriai járóbeteg-gondozó, az Adamant világát mutatja be.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Steven Spielberg életműdíjat kapott

(Borítókép: Arany Medve-díj. Fotó: picture alliance/Getty)