Hivatalosan is hercegi és hercegnői címet viselnek csütörtöktől Harry sussexi herceg és felesége, Meghan hercegnő gyermekei.

A négyéves Archie Harrison Mountbatten-Windsor és két évvel fiatalabb húga, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor ezentúl szintén a Sussex hercege, illetve Sussex hercegnője megszólításra tarthat igényt. A változás azáltal vált hivatalossá, hogy csütörtökön ezek a hercegi címek jelentek meg a gyerekek nevei mellett a mindenkori brit trónutódlási sorrendet feltüntető listán.

A hivatalos sorban Archie továbbra is a hatodik, Lili a hetedik helyen áll. Harry herceg az ötödik, bátyja, Vilmos walesi herceg az első a trónutódlási listán.

A hercegi és a hercegnői címeket Harry és Meghan két gyermeke csak nagypapájuk, III. Károly trónra lépése után kaphatta meg. Üknagypapájuk, V. György ugyanis 1917-ben úgy rendelkezett, hogy a hercegi rangra szóló jogosultság csak a mindenkori uralkodó fiúunokájáig terjed, és amikor a gyerekek születtek, nagyapjuk még nem volt király.

V. György rendeletét tíz évvel ezelőtt II. Erzsébet királynő egyenjogúsító célú átalakításnak vetette alá: 2013-ban külön pátenst adott ki arról, hogy az uralkodók leányunokáit is megillesse a királyi fenség megszólítással járó hercegnői rang. Így vált lehetővé, hogy Harry herceg és Meghan Markle lánya, Lili megkaphassa a Sussex hercegnője címet.

A pár három éve felhagyott a brit királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával és Kaliforniában telepedett le. Szakértői vélemények szerint III. Károly király békülékeny gesztusként intézkedett arról, hogy a gyerekek is megkaphassák a címeket.

(MTI)

(Borítókép: Meghan Markle és Harry herceg Fotó: Chris Jackson - Pool/Getty Images)