Pálfordulás történt az ügyben: ismét láthatók lesznek a korábban kitiltott molinók.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az UEFA egy határozatban tiltotta meg, hogy a magyar válogatott meccsein a történelmi jelképnek számító, Nagy-Magyarország térképet lobogtassák a szurkolók. 

Az Európai Labdarúgó Szövetség akkor döntését azzal indokolta, hogy a jelkép politikai tartalmú üzenetnek tekinthető és revízionista, így szerinte nincsen helye a labdarúgó mérkőzéseken. A magyar szövetség jelezte, hogy alkalmazkodik a döntéshez, ám nemrég nagy változás állt be az ügyben. Az eset nagy felháborodást keltett, ám a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor arra kérte a szurkolókat, hogy tartsák be a regulát. Könnyen lehet, hogy Csányi, aki 2019-től az UEFA alelnöke már előre sejtette, hogy ez még nem lefutott meccs.

A Magyar Labdarúgó Szövetség pedig nemrég a hivatalos oldalán számolt be róla, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elfogadta azt a kérést, hogy a történelmi jelképnek számító Nagy-Magyarország-térkép és az árpádsáv színei ne minősüljenek politikai tartalmú üzenetnek.

A drapériáknak azonban a következő kritériumoknak mindenképp meg kell felelniük:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem (kifejezetten ide értve a rasszista megnyilvánulásokat);
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében

(Borítókép: Magyar szurkolók a Puskás Arénában. Fotó: Alex Livesey - UEFA/Getty)