A lakásokban keletkező kellemetlen szagok csökkenthetik a komfortérzetet, a penész pedig káros hatással lehet az egészségre. Bár a jó szigetelés segít abban, hogy a meleg bent maradjon, a pára sem tud megfelelően távozni, ami penészedéshez vezethet. Mindez ellen a leghasznosabb a rendszeres szellőztetés, sokan azonban a kora tavaszi időszakban sem sűrűn nyitnak ablakot a még szeszélyes időjárás, valamint a szálló pollenek miatt. Alább megmutatjuk, milyen alternatívákat választhat a gyakori szellőztetés helyett.

Miért alakul ki a penész?

A téli és az átmeneti időszakban alacsonyabb a szobahőmérséklet, mint nyáron, ezzel együtt a levegő vízfelvevő képessége is csökken. Emiatt beltérben, a hidegebb felületeken – mint az ablakok, sarkok és falak – pára keletkezik.

Elterjedt tévhit, hogy a penésszel járó dohos szag csak a régi, korszerűtlen épületekben jelenhet meg, éppen ellenkezőleg.

A gondosan karbantartott otthonokban is megjelenhet ez a probléma, hiszen a jó vagy éppen túlzott szigetelés ellehetetleníti, hogy a lakásban vagy házban keletkező pára távozzon a beltérből”– hívta fel a figyelmet Szabó-Jilek Ágnes, a Panasonic Heating & Cooling Solutions üzletágának képviselője. A 60 százallék feletti páratartalom ideális környezetet teremt a penészgombák elszaporodására, ráadásul a szellőztetés hiánya, a jó szigetelés, a jellemzően sokkal több otthon töltött idő, a főzés és zuhanyzás során keletkező gőz, illetve a ruhák szárítása együttesen tovább fokozza a probléma kialakulását.

A penész nem csupán azért bosszantó, mert kellemetlen látványt okoz a falakon, az ajtók és ablakok körül, hanem azért is, mert légúti gondok kialakulásához vezethet. A gyakori tünetek közé tartozik a száraz köhögés, a kaparó torok, emellett az orrdugulásért is felelős lehet. Sajnos súlyosabb esetekben akár arcüreggyulladáshoz is vezethet.

A szellőztetés is hasznos, de vannak sokkal célszerűbb, modern megoldások

Bár hatásos lehet a penészedés kialakulásának megelőzésében a rendszeres szellőztetés, nagyon fontos, hogy ez valóban rendszeresen történjen. Naponta akár három-négy alkalommal is szükséges lehet ablakot nyitni.

„A közösségimédia-felületeinken kérdeztük meg a követőinket, hogy milyen megoldásokat használnak annak érdekében, hogy javítsák a beltéri levegő minőségét és megszabaduljanak a nem kívánt, kellemetlen szagoktól. Ide tartoznak a sütés-főzés során keletkező szagok is, amelyekkel az ünnepi időszak során, például húsvéthoz közeledve nagyon sok háztartásban kell számolni.

Sokan válaszolták, hogy a szellőztetést szokták választani. Azonban fontos tudni, hogy ez sok esetben önmagában sajnos nem megoldás, ráadásul a tapasztalatok szerint sokkal nehezebben veszik rá magukat erre az emberek, amikor tavasszal már a pollenek is megérkezhetnek az otthonunkba

– részletezte Szabó-Jilek Ágnes. Kiemelte: a modern klímakészülékek képesek a kellemetlen szagok semlegesítésére, illetve a penészedés megelőzésére is.

Nem csak a penészedés és a szagok ellen hasznosak a klímaberendezések 

Egy jó minőségű hűtő-fűtő klíma a nyári hónapok mellett a fűtési szezonban is nagy segítséget jelenthet, hiszen nem csak arra alkalmas, hogy elkerüljük a penészedést. Egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy az őszi és tavaszi enyhébb időszak nagy részében fűtésre is képes klímaberendezést alkalmazzanak, hiszen sokkal gazdaságosabb megoldást jelent a hagyományos megoldásokhoz képest.

(Borítókép: Kellemetlen szag. Illusztráció: Shutterstock)