Összeszedtük a labdarúgás történelmének 10 legdrágábban végbement transzferét. Figyelem, hajmeresztő összegek következnek!

Ki emlékszik már arra, amikor 2009-ben Cristiano Ronaldo világrekordot jelentő 94 millió euróért, mai árfolyamon 34 milliárd 780 millió forintért igazolt a Real Madridba? Ez az összeg a jelenlegi piaci trendek figyelembevételével már-már potom összeg, olyannyira, hogy Ronaldo ezen átigazolása még a TOP10-be sem fér bele! Fontos, hogy a mostani összeállításban – korábbi cikkünkkel ellentétben – nem vettük figyelembe a játékosok piaci értékét, hanem a ténylegesen elköltött összegekre koncentráltunk. 

1. Neymar (Ár: 222 millió euró – 82 milliárd 140 millió forint – a Barcelonától a PSG-hez, 2017-ben)

Neymar pazarul berobbant Párizsban, az első 100 tétmérkőzésén szerzett 83 gólt, emellett adott 47 gólpasszt is. Sokszoros francia bajnok és kupagyőztes, kétszer meg is választották a Ligue 1 legjobb játékosának. Ennek ellenére az a bizonyos pohár csak félig lehet tele, ugyanis amikor a párizsiak megvásárolták a Barcelonától a játékjogát, akkor a franciák szeme előtt a Bajnokok Ligája győzelem lebegett, amit azóta sem sikerült elérniük. Ezen felül Neymar céljai sem teljesültek maradéktalanul, ugyanis akkoriban szeretett volna kibújni Leo Messi árnyékából és aranylabdát szerezni. Ez azóta sem sikerült neki és pályája az utóbbi időben leáldozóban van. Kétségtelen, hogy a sok sérülés, amivel bajlódott, nem segítette őt az évek során. 

2. Kylian Mbappé (Ár: 180 millió euró – 66 milliárd 600 millió forint – , a Monacótól a PSG-hez, 2018-ban)

Ami Neymarnál ki lett emelve, az jobbára Mbappénál is érvényes. Remekel a bajnokságban, a 2018-as világbajnokságon nyújtott teljesítményére pedig még sokáig emlékezni fognak. Ugyanakkor Mbappé megszerzésével is nem titkoltan az volt a PSG célja, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját, ez viszont egyelőre nem sikerült. Sok lehetősége ráadásul már nem biztos, hogy lesz a francia klubnak, ugyanis Mbappé távozása rendre terítéken van az átigazolási időszakokban. Lionel Messi szinte borítékolható, hogy távozik a francia fővárosból, Neymar és Mbappé pedig nem ápol túl jó viszonyt, így könnyen lehet, hogy legalább egyikük szintén távozik. 

3. Philippe Coutinho (Ár: 145 millió euró – 53 milliárd 650 millió forint –, a Liverpooltól a Barcelonához, 2018-ban)

Coutinho kapcsán aligha lehet sikeres klubváltásról beszélni. A Barca csúnyán mellényúlt a brazil középpályással, aki még csak a Premier League legjobbjának sem volt nevezhető, amikor átigazolták. A katalánok rendszerébe ráadásul egyáltalán nem illet, ugyanis Lionel Messi játszott az ő szabadnak mondható szerepkörében, miközben a bal szélen rendre rossz teljesítményt nyújtott. Coutinho karrierjében is nagy törést okozott a váltás: jelenleg az angol középcsapat Aston Villa játékosaként próbálja újra felépíteni magát, ám 30-on túl a topklubok valószínűleg már nem fognak sorban állni érte.

4. Joao Félix (Ár: 126 millió euró – 46 milliárd 620 millió forint –, a Benficától az Atlético Madridhoz, 2019-ben)

Csendes első idény (36 mérkőzés, 9 gól), sokkal jobb második (33 összecsapáson 10 gól és 5 gólpassz); az Atlético azonban egyre gyengébb szezonokat produkált, Diego Simeone vezetőedző pedig szemmel láthatóan nem találta a tehetség helyét. Félelmetesen nagy potenciál lakozik a portugálban, de úgy tűnik, hogy a madridiaknál ezt nem sikerült kihozni belőle. Most a Chelseanél próbálkozhatnak meg ezzel, bár a londoniak éppen az utóbbi évek legrosszabb időszakát élik. Félix egyelőre peches, ha csapatválasztásról van szó...

5. Enzo Fernández (Ár: 121 millió euró – 44 milliárd 670 millió forint –, a Benficától a Chelsehez, 2022-ben)

A Chelsea téli „nagybevásárlásának” egyik csúcsembere Enzo Fernández, ám ha végigtekintünk az eddigi listán, akkor láthatjuk, hogy nála jóval nagyobb nevek is a bukott átigazolások közé tartoznak. Egyelőre nehéz megmondani, hogy jól költötte-e el a Chelsea a Fernándezre fordított összeget, de annyi bizonyos, hogy ennyi pénzért nagyot kell villantania az argentin középpályásnak. 

6. Antoine Griezmann (Ár: 120 millió euró – 44 milliárd 400 millió forint –, az Atlético Madridtól a Barcelonához, 2019-ben)

A francia játékos valóságos szupersztárrá nőtte ki magát az Atléticónál, de a katalánoknál egyszerűen nem találták meg a helyét. Több poszton is játszatták, ám sosem lelték meg a számára legideálisabb szerepkört. A Madridnál mindegyik szezonjában lőtt legalább 15 gólt a bajnokságban, míg a Barcában mindössze 22-szer volt eredményes minden sorozatot figyelembe véve. Jelenleg az Atlético Madridnál van kölcsönben, ahol mintha újra rátalált volna régi önmagára: 31 meccsen 11 gól és 10 gólpassz fűződik a nevéhez a LaLigában. 

7. Jack Grealish (Ár: 117 millió euró – 43 milliárd 290 millió forint –, az Aston Villától a Manchester Cityhez, 2021-ben)

Az angol középpályás az idei idényben kezd igazán kiteljesedni. Látszik, hogy a City vezetőedzője, Pep Guardiola megtalálta a játékos helyét a csapatban, illetve a játékstílusa is tökéletesen illik a klubhoz. A tavalyi év kissé kiábrándító volt sok szurkolója számára, de idén még a triplázás is meglehet Grealish-nek és a Manchester City-nek. 

8. Romelu Lukaku (Ár: 115 millió euró – 42 milliárd 550 millió forint  –, az Intertől a Chelseahez, 2021-ben)

Lukaku a Chelsea-ben kezdte el bontogatni a szárnyait, azonban a londoni kékek hamar túladtak rajta, hogy aztán 2021-ben sokszoros árat fizetve vásárolják vissza. A belga izomkolosszus ugyanakkor nem tudott kiteljesedni régi-új csapatában, ezért az idei szezonban már ismét Milánóban rúgja a bőrt – egyelőre nem túl eredményesen. 

9. Ousmane Dembélé (Ár: 105 millió euró – 38 milliárd 850 millió forint –, a Dortmundtól a Barcelonához, 2017-ben)

Neymar távozását feledtetni kellett a katalán szurkolókkal – jött tehát Dembélé, akit óriási tehetségként tartottak számon. Ez az ötödik idénye a Barcelonánál, de a sorozatos sérülései miatt egyelőre nem tudta megmutatni, mi rejlik benne igazán. Összesen több mint 100 mérkőzést hagyott ki különféle problémák miatt. Noha kezdi bontogatni a szárnyait, az elmúlt évek alapján kijelenthető, hogy mindenki többet várna tőle.

10. Paul Pogba (Ár: 105 millió euró – 38 milliárd 850 millió forint –, a Juventustól a Manchester Unitedhoz, 2016-ban)

A Manchester Unitednél sokáig nagy problémát okozott, hogy kihozzák Pogbából valós tehetségét. Bár akadtak jó időszakai, kijelenthető, hogy az angliai karrierje során sosem tudta megközelíteni a legszebb Juventusos napjait – mint ahogy a 2018-as világbajnokságon nyújtott produkcióját sem. 2016-ban világrekordot jelentő összegért szerződtették, ugyanakkor sosem tudott kiemelkedni a Premier League-ből és bekerülni a bajnokság legjobbjai közé. Tavaly nyáron vissza is került Torinóba, ahol azóta folyamatosan sérülésekkel bajlódik, így egyelőre kétséges, hogy fog-e valaha régi fényében tündökölni a francia középpályás. 

(Borítókép: Neymar. Fotó: Tim Clayton - Corbis/Getty)