A padbol egy újabb népszerű sportág, amelynek a labdarúgás az alapja.

Korábbi cikkünkben már írtunk a magyarok által feltalált teqballról. Ezúttal egy újabb sportágat mutatunk be, amelynek szintén a foci az alapja. A padbolt még 2008-ban találták ki Argentínában. A squash, a labdarúgás, a tenisz és a röplabda elemeit ötvözi. Európában még csak nyolc országban van jelen, köztük hazánkban is űzhetjük ezt az élvezetes sportágat. 

A padbolt két pár játssza, a mérkőzést pedig az a duó nyeri meg, amely összesen három játszmát nyer. A pontozás a teniszéhez hasonló. Az adogatás a lábteniszből ismert módon történik.

A játék célja, hogy csapatok legalább kettő, legfeljebb három érintéssel rúgással vagy fejeléssel átjuttassák a labdát az ellenfél térfelére egy kifeszített háló fölött. Ha egy csapat két játékosa egyszerre ér a labdához vagy az egyik tag egymás után kétszer, akkor szabálytalan a labdamenet és elveszik a pont.

A falat visszapattanásra is fel lehet használni az ellenfél oldalára való átjátszás közben. Tehát bármelyik játékos egyetlen rúgással visszapattinthatja a labdát mindaddig, amíg az egyik oldalsó vagy hátsó falon tér vissza az ellenfél oldalára a játékszer egy szabályos pattanás után. Ezt hívják röptének. 

Egyelőre Budapesten és Győrben játszhatunk hivatalos padbol pályán, illetve már hazai sportszövetség is létezik. 

(Borítókép: Focilabda. Illusztráció: Flavio Coelho/Getty)