Hatalmas veszteség érte a magyar röplabda sportágat.

Bekövetkezett az, amitől mindenki tartott a sportágban: a magyar röplabdázás elveszítette az egyik legtehetségesebb játékosát, Varga Elizabetet. A román sportági szövetség (FRV) honlapján közzétett közleményből kiderül, hogy

a magyar tehetség a román női röplabda-válogatottban folytatja pályafutását.

A Budapesten született lány éveken át reménykedett, hogy a magyar szövetség megoldja a honosítási problémáját, ám ezt máig nem sikerült elintézni, így Varga végül a klubváltás mellett döntött. A román szövetség a következőképpen jelentette be új tagjának érkezését:

„Remek hír a román röplabda számára! Varga Eliza, az egyik legértékesebb fiatal röplabdázó a román válogatott mellett döntött! A korábbi román utánpótlás-válogatott Varga Elizát jelenleg posztja egyik legjobb játékosaként tartják számon. Az elmúlt két szezonban Dél-Koreában játszott a Pepper Savings Bank és a KGC Ginseng csapatában. Varga Elizabet ezen a héten Pitestiben csatlakozik a válogatotthoz és az Aranyligára készül, de az idei nyári olaszországi Európa-bajnokságon is ott lehet. Üdv újra a román válogatottban, Eliza! A román röplabdának szüksége van rád.”

Az utóbbi időben Románia már a harmadik magyar válogatott sportolót happolja el. Először Rapport Richárd, majd Németh Zsanett fordított hátat Magyarországnak.

Évek óta húzódott Varga honosítása

A röplabdázó ügye 2017-ben vált nyilvánossá, ekkor derült ki, hogy a nemzetközi röplabdaszövetség szigorú szabályzata szerint Varga hiába született Budapesten és van magyar útlevele, 2013-ban, 14 évesen román színekben lépett először pályára, ezért hivatalosan Románia sportolója. Pedig addigra már jelentős sikereket ért el idehaza a Fatum-Nyiregyháza játékosaként. 

Én a román női válogatottban NEM akarok játszani, amit meg is mondtam nekik. Én magyar válogatott akarok lenni

– nyilatkozta korábban a sportoló. 

Varga esetében arra lett volna szükség, hogy a két nemzeti szövetség – a magyar és a román – megegyezzen egymással. Erre azonban mind a mai napig nem került sor, ugyanis a románok 400 ezer euróra taksálták a sportolónőt, amely abszurd összegnek számít a sportág berkein belül. 

Varga egy idő után megunta a huzavonát, és mivel mindenképpen világversenyeken akart játszani, ezért úgy döntött, hogy a román válogatotthoz csatlakozik.

A páratlan fizikai adottságokkal rendelkező feladó-átló tényleg olyan talentum, aki nem minden nap és nem minden országban bukkan fel, így elvesztése nagyon fájó a sportág számára. 

(Borítókép: Röplabda. Illusztráció: Stanislaw Pytel/Getty)