Brazília kétségkívül sok látványosságot és gyönyörű természeti kincseket tartogat az oda látogatóknak, ám van egy olyan sziget, ahová tilos belépni.

Egy korábbi cikkünkben már szót ejtettünk a szentinelézekről. A népcsoport teljesen elzártan él a civilizációtól és bárki, aki megközelíti a szigetüket, a halállal néz farkasszemet. De nem ez az egyetlen sziget, ahol az arra járó emberek joggal érezhetik magukat életveszélyben. 

A São Paulo partjaitól mintegy 140 kilométerre fekvő Ilha da Queimada Grande gyönyörű helynek tűnhet első pillantásra, de mégis elkerülik a környéket az emberek. Szinte minden brazil ismeri a szigetet, de a legtöbben álmukban sem gondolnának arra, hogy odamenjenek. 

Hogy miért?

Hozzávetőlegesen négyezer arany lándzsakígyó lakik a szigeten, ami az egyik leghalálosabb kígyó az egész világon. Ez a viperafaj sehol máshol nem fordul elő, itt viszont rendkívül sűrű a populáció, egyes becslések alapján négyzetméterenként akár öt egyed is előfordulhat.

Az emberek biztonsága és a ritka kígyó megóvásának érdekében a szigetre gyakorlatilag tilos belépni.

Nemcsak a viperafaj jelent ránk veszélyt, hanem mi is rájuk: mivel ritka fajról van szó, a fekete piacon nagyon értékesnek számítanak. Az Ilha da Queimada Grandén 1909 és az 1920-as évek között egyébként emberek is éltek: egy világítótorony-őr és rokonai. A családdal az ablakaikon bejutó kígyók végeztek.

Arany lándzsakígyó

Az arany lándzsakígyó egy több mint fél méter hosszúra megnövő mérges faj. Az állat venomja igen gyorsan hat, és az egyik legveszélyesebb kígyóméregnek számít: hamar bénulást, vérzékenységet és szövetelhalást okoz. A faj madarakra vadászik, az Ilha da Queimada Grandén komoly a verseny az erőforrásokért.

(Borítókép: Arany lándzsakígyó. Illusztráció: ePhotocorp/Getty)