A fotó készítője ekkor még nem tudta, hogy ez lesz az utolsó kép róla.

Suhajda Szilárd magyar expedíciós hegymászó májusban indult megmászni a világ legmagasabb pontjának számító Mount Everestet. A tapasztalt hegymászóval minden rendben volt, egészen május 24-éig, amikor is utoljára beszélt vele a csapata, ezután nyoma veszett. Május 25-én élve látták a Hillary-lépcső aljában, ám a másnap érkező mentőcsapat már nem találta meg Suhajdát, így feladták a keresést

Most napvilágot látott egy fotó, amelyet a Seven Summit Climbs csapat egyik tagja, Ben Ferrer készített Suhajda Szilárdról, mikor az Everest csúcsáról ereszkedett lefelé május 24-én, reggel 7:30-kor. Ferrer a hegymászóval 8400 méteres magasságban találkozott: Suhajda ekkor épp ült, és Ferrer szerint elég fáradtnak tűnt.

„Röviden köszöntem neki, megkérdeztem, hogy van, ő pedig csak annyit mondott, hogy: »oké«. Tévesen azt gondoltam, hogy a csapatát tájékoztatja épp arról, milyen magasságban van és fordul vissza”

Ferrer megjegyezte, hogy az időjárási körülmények ideálisak voltak: meleg és napos idő volt, kevesen voltak a hegyen, nem volt se felhős, se szeles az idő. A fotó elkészülte után Suhajda felállt és folytatta az útját: hat órával később egy másik hegymászó, Elia Saikaly is látta valamivel feljebb, de nem sokkal.

Próbáltam beszélni hozzá, de nem válaszolt. Csak ment felfelé

– emlékezett vissza a hegymászó, aki igencsak elszántnak látta a magyar hegymászót.

Nagyon lassan, de kitartóan haladt felfelé. Egy elszánt ember, akit nem akármilyen fából faragtak.

Ben Ferrer az utolsó fotót Suhajdáról az Explorerswebbel osztotta meg, abban a reményben, hogy esetleg segít kideríteni a hegymászóval történt tragédia pontos körülményeit. 

(Roadster)

(Borítókép: Suhajda Szilárd és Klein Dávid a 2017-es Mount Everest-expedíció során. Fotó: Mohai Balázs/MTI)