Már több mint harmincezren nézték meg a világ legnagyobb atlétikai kiállítását az Etele Plaza-ban, ahová II. Albert monacói herceg is ellátogatott. Az uralkodó, aki egyben a Monacói Atlétikai Szövetség elnöke is, végigjárta az idei atlétikai világbajnokság alkalmából összeállított tárlatot, amely az atlétika, az atlétikai vb-k és a magyar atlétika történetét mutatja be.

Fiatalkora óta meghatározó szerepet játszik a sport II. Albert herceg életében, aki korábban öt alkalommal képviselte városállamát a téli olimpián, és az atlétikai sportág fejlesztésében is részt vesz a Monacói Atlétikai Szövetség elnökeként és a Nemzetközi Atlétikai Alapítvány (International Athletics Foundation) tiszteletbeli elnökeként.

A napokban Budapestre érkezett uralkodó egyik első útja az Etele Plaza-ba vezetett, hogy megtekintse a MOWA budapesti tárlatát, a világ legnagyobb gyűjteményét különféle atlétikai emléktárgyakból és relikviákból.

A kiállítás feltárja az atlétikai világbajnokságok elmúlt negyven évét, melynek a legelső eseményét 1983-ban, Helsinkiben rendezték meg, jelenleg pedig Budapest ad otthont a grandiózus sporteseménynek. A helyszínen több olyan történelmi magyar atlétikai tárgyi emléket is kiállítottak, amelyeket korábban nem láthatott a nagyközönség.

Augusztus 27-ig látható az interaktív kiállítás

A látványos, 600 négyzetméteres kiállítás a budapesti atlétikai világbajnokság utolsó napjáig (2023. augusztus 27) megtekinthető az Etele Plaza-ban, Budapest két éve nyílt okosplázájában. A látogatók felemelhetik a dobóeszközöket, megérinthetik a gátakat, és megcsodálhatják az ugrók által elért világrekord magasságokat és távolságokat, átélhetik, milyen rendkívüli teljesítmény van a világraszóló eredmények mögött. Emellett két audió fotófal, egy moziterem és egyéb, archív versenyfelvételeket lejátszó LED-kijelzők, valamint egy virtuális valóság zóna várja az érdeklődőket, akik a MOWA online platformján, a világ első 3D-s virtuális sportmúzeumában barangolhatnak. 

(Borítókép: II. Albert. Fotó: Getty)