A rejtélyek mindig is lázban tartották az embereket, így nem kell csodálkoznunk azon sem, hogyha akár szemernyi kétség is férhet egy tragédia kimeneteléhez, akkor tengernyi elméletet vagyunk képesek kreálni.

Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk néhány rejtélyes körülmények között elhunyt hírességről. Ezúttal a történelem legnagyobb vitákat kavaró, legrejtélyesebb eseményeit sorakoztatjuk fel, amelyekre a mai napig nem született ésszerű, minden kétséget kizáró magyarázat.

1. Franklin-expedíció

1845-ben Sir John Franklin, a brit Királyi Tengerészet tisztje két hajóval, fedélzetükön 129 emberrel vágott neki az Északnyugati Területeknek, hogy egy merész vállalkozás keretében feltérképezze az Atlanti-és a Csendes-óceánt összekötő Északnyugati Átjárót. A kapitány korának legnagyobb, legerősebb hajói közé tartozó HMS Erebus és HMS Terror hét évre elegendő felszereléssel, valamint a lehető legmodernebb technikával felvértezve indult útnak. Az expedíció végül katasztrófával zárult: mind a 129 tengerész meghalt, de a tragédia okait a mai napig homály fedi. A legkülönösebb mégis az, hogy ugyan kerültek elő holttestek, valamint jégbe fagyott emberi maradványok, de egyetlen hajónak sem találták nyomát, holott több expedíció is indult a Franklin vezette hajók megtalálására.

2. A Gyatlov-rejtély

A Gyatlov-rejtély a Szovjetunióban 1959. február 1-jéről 2-ra virradó éjszaka történt, máig megoldatlan tragikus esemény, melynek során egy egyetemistákból álló kilencfős, Igor Gyatlov vezette turistacsoport tagjai az Urál északi részén, a Holatcsahl hegy közelében furcsa körülmények között mind egy szálig meghaltak. A helyszínt a csoport vezetőjéről azóta Gyatlov-hágónak nevezték el. A holttesteken talált különös sérülések (pl. belső sérülések, hiányzó testrészek, a bőr furcsa elszíneződése) miatt az idők folyamán számos elmélet látott napvilágot. 2020. július 11-én az orosz legfőbb ügyészség illetékes regionális igazgatósága sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a csoportot lavina temette maga alá, ám valójában ezt sosem sikerült bizonyítani. A tragédiára több elmélet is született: a leggyakoribb magyarázat az UFO-tevékenység, de ennél egy sokkal valószínűbb forgatókönyv, hogy titkos katonai akció keretében bombát robbantottak. Ez megmagyarázná a fejvesztett menekülést (többen egy szál alsógatyában indultak el a -18 fokban), valamint a kimutatott radioaktivitást és, hogy titkosították a nyomozást. 

3. Evan Muncie és a Haiti földrengés

Evan Muncie csodával határos módon túlélte azt a 27 napot, amit egy hatalmas törmelékhegy alatt töltött, miután 2010-ben hatalmas erősségű földrengés sújtotta Haitit. Muncie majdnem egy hónapig nem evett és nem ivott, a mentősök nem győztek csodálkozni, hogyan tudott életben maradni egyáltalán. A szerencsés sorsú férfi ragaszkodott ahhoz a történethez, hogy csak azért élte túl ennyi időn keresztül, mert egy fehér kabátot viselő figura több alkalommal vizet hozott neki. A legtöbben elkönyvelték, hogy az egészet csak hallucinálta, de akkor vajon hogyan élhetett étlen-szomjan ilyen sokáig?  Mégis nehéz elképzelni, hogy egy másik személy képes lett volna bejutni arra a helyre, ahol Muncie-t találták, ugyanis a mentésben résztvevők számára sem volt könnyű feladat. A „főhősnek” nem volt nagyobb sérülése a lábán lévő sebeken kívül, és végül teljesen felépült, ám máig nem nyert bizonyítást, hogyan maradt életben ilyen sokáig.

+1 Petőfi Sándor halála

Az 1848/49-es forradalom vezéralakját senki sem látta meghalni az 1849. július 31-én megesett segesvári csatában – ez az egyetlen tény, amely miatt a mai napig vannak, akik megkérdőjelezik, hogy elesett-e a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja az ütközetben. Utóbbi változat szószólói rendszerint oroszországi fogságról beszélnek, de egyesek úgy sejtik, hogy a költő utóbb családot alapított a messzi Keleten. Bizonyítást persze egyik elmélet sem nyert. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy korabeli források alapján egy osztrák őrnagy saját bevallása szerint látta Petőfi holttestét a csata után, és a fogságba esett magyar tisztek is azonosították a költőt. Petőfi holtteste sosem került elő, sőt ekkoriban egy ideig felesége, Szendrey Júlia is kerestette a költőt, hátha mégis életben van. 

(Borítókép: Petőfi Sándor szobra Budapesten. Fotó: spiderment/Getty)