Ribeye steak, Fish and Chips, Pásztor pite: számos hagyományos brit fogás létezik, ám a szigetország királyának mégsem ezek közül került ki a kedvenc étele. III. Károly valójában egy, többnyire a franciákhoz köthető ételért rajong, amiről nemrég Harry herceg rántotta le a leplet.

Harry herceg Spare, avagy Tartalék című könyve január 10-én jelent meg és egyből az eladási listák élére került. A memoárban a herceg számtalan titkot megosztott a brit királyi családról, illetve személyes érzéseit, tapasztalatait is a sorok közé szőtte. A kiadványban ugyanakkor olyan kedves részleteket is elárult egy-egy családtagjáról, amelyekről most másképpen aligha tudhatnánk.

A könyv egy részében például egy régebbi történetet elevenített fel, amikor az édesapja egy teadélutánon temérdek brit finomság, mézes sütemények, szendvicsek, tejszínes és reszelt bazsalikomos kekszek közül választhatott volna, ám ő egy teljesen váratlan „nassolnivalót” kívánt:

mint kiderült, Nagy-Britannia királya sajtot majszol a teához, sőt mi több, a koronázási ceremónia hivatalos ételének sem hagyományos brit fogást, hanem francia cheddar sajtos quiche-t választott.

Az uralkodó mellett annak neje is egy puritán finomságért rajong: Kamilla királyné kedvenc étele a paradicsomos babbal megkent pirítós. A királyis sarjak, Vilmos és Harry herceg sem a bonyolult fogások mellett teszi le a voksát: a trónörökös Pásztorpitét, Harry herceg pedig sült csirkét fogyaszt szívesen.

(Express)

(Borítókép: III. Károly király. Fotó: Getty Images)