Hazánknak sem kell szégyenkeznie, ha a különleges természetes termál- és gyógyforrásokat keresünk, de szerte a világban is számos különleges fürdőzőt találhatunk.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a magyarországi gyógyfürdőkről. Ezúttal a világ legkülönlegesebb gyógyfürdőit vettük górcső alá. 

Kék lagúna, Izland

A világhírű Blue Lagoon – izlandiul Bláa Lónið, magyarul Kék Lagúna – Izland elsőszámú termálfürdője és az ország egyik legnépszerűbb turistalátványossága. Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt több egy furcsa színű pocsolyánál egy kietlen lávamező közepén, amiben néhány bevállalós izlandi időnként megmártózott. Mára azonban egy világhírű termálfürdő, spa és luxushotel prémium szolgáltatásokkal. A tengervíz jótékony hatású és többféle bőrproblémát is orvosol, hőmérséklete télen is nagyon kellemes, 37-39 fokos.

Széchenyi Gyógyfürdő, Magyarország

A Széchenyi gyógyfürdő, a pesti szleng becenevén a „Szecska”, Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma.  A Széchenyi 21 medencével rendelkezik, gyógyvize Budapest második legmélyebb kútjából 1246 méter mélyről, 76 fokos hőmérsékleten érkezik a felszínre. Az itt található víz ízületi és gerincbetegségek, krónikus ízületi gyulladások, ortopédiai műtétek és balesetek utáni rehabilitáció, gerincbántalmak, idegfájdalmak, valamint a csontrendszer mészhiányos állapotai esetén ajánlott. 

Beppu fürdőkomplexum, Japán

Beppu város és környéke a nap minden pillanatában, gőzfelhőben fürdik az aktívan bugyborékoló, mélyből feltörő forró víznek köszönhetően. A Beppu a világ második, illetve Japán első számú gyógyfürdője a feltörő víz mennyiségét tekintve. A város közel 3750 hőforrással és körülbelül 168 közfürdővel rendelkezik.

Leukerbad Therme, Svájc

Európa egyik legnagyobb termálfürdője, amely Svájc délnyugati részén található, nem messze az olasz határtól. A fürdőkomplexum 1400 méteres magasságban fekszik, és egész évben nyitva tart. A fürdőkomplexum területén tíz különböző hőfokú termálmedence található, amelyek egy része pezsgőfürdővel, illetve hidromasszázs fúvókákkal felszerelt.

Yambajan, Tibet

Ennél a fürdőnél gleccserek, óriási erdők és hófödte hegyek szegélyezik a környéket, amely mesebeli látványt nyújt a fürdőzőknek. A víz itt olyan forró, hogy ciszternákban kell lehűteni. 

(Borítókép: Széchenyi Gyógyfürdő. Fotó: The Sydney Morning Herald/Getty)