Nagyon sokan a koronavírus-járvány idején ismerkedtek meg a home office fogalmával. Rengetegen kényszerültek otthoni munkavégzésre, nem ritka esetben pedig meg is maradt ez a munkarend a különböző cégeknél. Vannak azonban, akiknek túlságosan egysíkú otthon, a négy fal között dolgozni, számukra jelenthet megoldást a workation.

Korábban mi is beszámoltunk arról a felmérésről, amely szerint a home office-ban dolgozók produktívabbak, mint az irodai munkavállalók. Nem mindenkire van azonban ilyen jó hatással, ha az otthonában dolgozik. Számukra nemcsak a megszokott irodai környezetbe való visszatérés a megoldás, hanem létezik egy harmadik út is, a workation. 

Eljött a workation ideje!

Az év vége felé már nem mindenki bővelkedik szabadnapokban, vagy egy hosszabb karácsonyi időtöltésre tartalékolja a megmaradt napokat. Azoknak, akik online is elláthatják a munkájukat, remek alternatíva lehet a workation, amely a „work” (munka) és a „vacation” (vakáció) szavak és tevékenységek kombinációjából származik. Ez az újfajta utazási típus azoknak is megoldás lehet, akik az inspirációt a környezetváltozásban keresik. A mára egyre elterjedtebb távmunka és a technológiai fejlődés remek lehetőséget nyújt, ha rövid időre kombinálnánk az utazást és a munkát.

A városi közegből kiszakadni és kirándulni vágyóknak a workationhöz ideális helyszín lehet egy erdei kisház, például a Dunakanyarban és környékén, vagy az Őrségben egy felújított parasztház, de a főszezon végével a népszerű üdülőhelyeken is megfizethetőbbek a nyaralók. Bármilyen helyszínt is választunk a távmunkás elvonulásra, fontos előzetesen egyeztetni a szálláshellyel, hogy milyen a mobilhálózati lefedettség, ezzel elkerülve a kellemetlen helyzeteket, például hogy nem tudunk bejelentkezni egy fontos meetingre.

(Borítókép: Tengerparton dolgozó férfi. Illusztráció: Witthaya Prasongsin/Getty)