Számos cégnél kialakult hosszú távú terv az otthoni munkavégzésre. A munkavállalói igényekről készült felmérések eredményei a távmunka, valamint a hibrid munkavégzés felé mutatnak.

A munkavállalók többsége szerint nem csökkent a hatékonyságuk az otthoni munka során, ám a vállalatok egy része attól tart, hogy akik home office-ban dolgoznak, kevésbé produktívak.

Nemrég készült egy kutatás a Deloitte tanácsadó cég, valamint a Bécsi és Grazi Egyetem jóvoltából, melynek eredményei nem támasztják alá a cégek félelmeit.

Éppen ellenkezőleg: azt bizonyítják, hogy a produktivitás valójában nőtt az otthonról dolgozók esetében

– számolt be a kutatás eredményéről a themayor.eu cikke alapján a roadster.hu. A felmérésből az is kiderült, hogy azok a vállalatok, amelyek nem kínálnak lehetőséget alkalmazottaiknak a távmunkára, azok hosszútávon kevésbé lesznek versenyképesek.

via GIPHY

Az ausztriai mintavételekből kiderült, hogy a munkavállalók átlagosan heti két-három napot dolgoznak otthonról, és ezt az időt nagyrészt maguk oszthatják be.

A cégek körülbelül hatvan százaléka azt tapasztalta, hogy nőtt az otthonról dolgozók termelékenysége, nagyrészt azért, mert könnyebben tudnak koncentrálni.

Mindössze 6 százalék vélte úgy, hogy csökkent a produktivitás. 

Ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy a home office-ban az ember egyre inkább elszigetelődik, és hajlamos gyorsabban kiégni, mintha irodában dolgozna

(Borítókép: Otthonról dolgozó nő. Fotó: Xavier Lorenzo/Getty Images)