Egy sportoló számára a legrosszabb dolog ami történhet, hogy megsérül. Alább összeszedtük a legdurvább sérüléseket a sportvilágból.

A statisztikák azt mutatják, aki rendszeresen sportol, évente egy sérülésre biztosan számíthat, viszont nem mindegy, hogy az az egy sérülés mennyire komoly. Ezúttal a profi sport világából szedtük össze a leghorrorisztikusabb sérüléseket!

Djibril Cissé (labdarúgás)

A kétkedőknek rögtön az első esetnél egyértelművé tesszük: a labdarúgás veszélyes sportág. Cissé 2004-ben a Liverpool játékosaként szenvedett nagyon súlyos sérülést. A francia csatár többnyire boldogan gondolhat vissza ezekre az évekre, hiszen karrierje csúcsán járt, de egy mérkőzést biztosan kitörölne, ha lehetne. A Blackburn Rovers ellen október 30-án James McEveley belépője következtében nyílt sípcsont törést szenvedett, több mint egy évet hagyott ki. 

Clint Malarchuk (jégkorong)

1989-ben az akkor 27 éves Clint Malarchuk az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Buffalo Sabres kapusának élete hatalmas veszélybe került. Egy ütközés következtében az ellenfél egyik játékosának korcsolyája elvágta Malarchuk nyaki ütőerét, amiből szökőkútszerűen elkezdett spriccelni a vér. A Sabres erőnléti edzője szerencsére résen volt és avietnámi veterán múltjából adódóan el tudta látni a kapust, aki később azt nyilatkozta, hogy azt hitte, meg fog halni. Végül összesen több mint 300 öltéssel kellett összevarrni az ereket és a nyakát. Ezek után meghökkentő lehet, hogy 10 nappal később már ismét ő állt csapatának kapujában.

Gordon Hayward (kosárlabda)

2017-ben a Cleveland Cavaliers-Boston Celtics NBA-nyitórangadón a vendégek nyáron szerződtetett sztárja, Gordon Hayward borzasztó bokatörést szenvedett. A hatodik percben egy belöbbölt labdáért ugrott fel, a földet érése viszont annyira rosszul sikerült, hogy ripityára törte a sípcsontját és a bal bokáját. Hayward az eset után szinte napra pontosan egy évet hagyott ki.

Marcelo (labdarúgás)

Ez az eset nemrégiben történt és nagy port kavart. A Real Madrid korábbi legendás játékosa, a jelenleg a brazil Fluminensét erősítő Marcelo egy nagyon szerencsétlen, teljesen véletlen mozdulatával brutális sérülést okozott ellenfelének, az Argentinos Juniors labdarúgójának, Luciano Sáncheznek. A brazil válogatott ikonjának egyből könnybe lábadt a szeme, a helyszínen is rögtön észlelni lehetett, hogy nagy a baj. Sánchez elülső és a hátsó keresztszalagja is elszakadt, várhatóan legalább 10-12 hónapos kihagyás vár rá. Marcelot az eset után három meccsre tiltották el. 

Zach Miller (amerikai futball)

Sokáig kellett várni, hogy elérjünk az amerikai fociig, ahol valljuk be: kicsit sem meglepő, hogy előfordulnak súlyos sérülések. Miller esete azért is különösen kegyetlen, mivel az élete is veszélybe került, de végül csak a karrierjének végét jelentette az eset. A hátvéd térde kifordult egy esés következtében, mely után azonnal kórházba szállították. A sérülés annyira komoly volt, hogy a meccs után sürgősségi beavatkozást kellett végrehajtani, hogy ne kelljen amputálni Miller lábát. Szerencsére helyre tudták állítani a vérkeringést a sérült lábában, így sikerült megmenteni. Összesen egyébként kilenc operációra volt szüksége, 23 napot töltött a kórházban. Másfél évvel a horrorsérülése után jelentette be visszavonulását.

Grigorij Ponomarjov (MMA)

Na itt sem igazán meglepő, hogy súlyos sérülést szenvednek a sportolók. A küzdősportok egyik legkegyetlenebb típusa a ketrecharc, amely során az ütés, a rúgás, a könyöklés, a térdelés és a földharc is megengedett. Idén augusztusban az orosz MMA-sztár, a nehézsúlyú Grigorij Ponomarjov horrorisztikus lábtörést szenvedett a Muhamad Vahajov elleni ütközet során. A két nehézsúlyú orosz harcos Moszkvában csapott össze egymással, és az ütközet mindössze 40 másodpercig tartott a szörnyű sérülés miatt.

David Busst (labdarúgás)

David Busstnak nemcsak a lába, hanem a pályafutása is kettétört 1996. április 8-án, a Manchester United–Coventry City mérkőzés harmadik percében. A vendégek 28 éves védője csapata szögleténél merészkedett a United kapuja elé, majd egy szabad labdára megindult. Két hazai játékos, Brian McClair és Denis Irwin azonban hatalmas lendülettel érkezett, hogy mentsen a vendég játékos elől, így Busst kettejük közé került. Az eset következtében jobb lábán kettős nyílt törést szenvedett. A manchesteriek kapusa, Peter Schmeichel eltakarta a szemeit, annyira brutális volt a látvány. 

Egy korábbi cikkünkben összeszedtük, hogy mit érdemes tenni a sérülések megelőzése érdekében. 

(Borítókép: A brazil labdarúgó, Neymar üvölt sérülése miatt. Illusztráció: Guillermo Legaria/Getty)