Drag Queenek, sztárfellépők és orvosok közreműködésével szervezik meg az Összefogás gálát a HIV és az AIDS elleni küzdelem apropóján december 2-án szombaton a budapesti Orfeumban. A belépési díjat a szervezők jótékony célra fordítják.

Több mint két hét múlva, december 1-én emlékezik meg a világ az AIDS-betegség következtében elhunyt emberekből, illetve egy napra a HIV-vel élők helyzete is középpontba kerül. Az ő megsegítésükre működik hazánkban a Retropajzs Egyesület, amely átfogó és naprakész információkkal látja el az újonnan diagnosztizált HIV-betegeket, illetve a vírussal régebb óta élőket többek között az elérheti kezelési módokról, különböző érdekességekről és arról, hogy jelenleg hol tart a tudomány a fertőzés gyógyítása felé vezető úton.

A világnap alkalmából december 2-án, a budapesti Orfeumban szerveznek eseményt Öszefogás gála néven, az ide megváltott jegyek után befolyó pénzzel pedig a Retropajzs Egyesület munkáját segítik a szervezők.

Az esten különböző előadásokkal szórakoztatják a közönséget. A kapuk este 11 órakor nyitnak, éjfélkor Drag Queenek és más sztárfellépők foglalják el a színpadot, valamint több orvos is beszédet mond. Az este folyamán két alkalommal tombola sorsolást tartanak, amelyek során a rendezvény támogatóinak felajánlását nyerhetik meg a vendégek. Az Összefogás gálát támogatja többek között dr. Tamási Béla nemi gyógyász, a Katona József Színház, a Dumaszínház, az Addicted férfi ruházati márka és a Why Not Café & Bar.

„Azért tartom fontosnak, hogy támogassuk ezeket az egyesületeket, mert számomra meghökkentő az a kommunikáció, hogy ez a betegség csak bizonyos embercsoportok közt terjed, ezáltal nyilván néma csendben nem beszélünk róla és az erről szóló felvilágosítást sem támogatják felsőbb szinten. Bár az orvostudománynak köszönhetően ma már könnyebb együtt élni a HIV-vel, a téma így sem elhanyagolandó. 

Fontos szűrésekre járni, legyen az ember partnere azonos vagy akár ellenkező nemű. 

A világunkat szinte mindenhol a gyűlölet és a meg nem értés uralja, ezért döntöttünk úgy, hogy bebizonyítjuk: össze tudunk fogni egy nemes cél érdekében. Fontos, hogy minden olyan szervezetet támogassunk, amelyek készek tanácsot adni, hiszen az egyesületek nemtől és szexuális orientációtól függetlenül segítenek, tájékoztatnak. Ez a legkevesebb az áldozatos munkájukért. Mi ezzel a gálával mondunk nekik köszönetet” – fogalmazta meg gondolatait az Összefogás gála kapcsán az est leendő házigazdája, Bonnie Andrews.

Mi az AIDS?

Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV-vírus előidézte fertőzés utolsó szakasza. A HIV-vírusok szaporodása a szervezetben gyógyszerekkel megakadályozható, így a HIV-vel élők vérében és egyéb testnedveiben nem mutatható ki a vírus jelenléte, vagyis nem fertőzik meg a partnerüket, sőt a nők egészséges kisbabának adhatnak életet, akit anyatejjel is táplálhatnak. Ezzel szemben a kialakult AIDS-betegség gyógyíthatatlan, bár korai stádiumban visszafordítható. Az immunrendszer legyengülése következtében jellegzetes velejárói többek között a Kaposi-szarkóma, tüdőgyulladás és különböző gombás fertőzések tünetei. A betegségre való figyelemfelhívás és a kórban elhunytak gyászának nemzetközi világnapja december 1. Szimbóluma a vörös szalag.

Nőnek a számok

A világon több mint 38 millió HIV-fertőzött él, de mindössze kétharmaduk jut hozzá az úgynevezett antiretrovirális kezeléshez, egyes régiókban pedig a járvány ismét erősödik. Az ENSZ becslései szerint 2020-ban 1,5 millió ember fertőződött meg HIV-vírussal, és mintegy 680 ezren haltak bele AIDS-szel kapcsolatos betegségekbe. Idehaza 1986 óta végeznek anonim HIV-szűrést, s évente mintegy 200-300 új fertőzöttet regisztrálnak. Hogy pontosan hányan élnek Magyarországon HIV-vírussal, nem tudni, az adatokat ugyanis 2015-ben osztották meg utoljára nyilvánosan. Akkor ez a szám 2747 volt. Csak abban az évben 43 új AIDS-beteget diagnosztizáltak, 11-en pedig életüket vesztették.

(Borítókép: Bonnie Andrews. Fotó: Erdős Dénes)