Használt autó vásárolni kicsit mindig zsákbamacska, de azért nem árt, ha tudjuk, hogy mely típusokkal érdemes óvatosnak lenni.

A Consumer Reports éves rangsorából nemcsak az derült ki, hogy melyek a legmegbízhatóbb modellek, hanem az is, melyek a legproblémásabbak.

A Consumer Reports idén is elkészítette a rangsorát, amely az autók megbízhatóságával foglalkozik. Az amerikai nonprofit szervezet a fogyasztók érdekében összeszedte azt is, hogy mely márkák és mely típusok hajlamosak relatíve gyakrabban a meghibásodásra. Az idei évben a 2010 és 2022 közötti időszakból több mint 320 000 autó adatait vizsgálták, 17 különböző kategóriában azonosítva a problémáikat. 

A listán csak azokat a modelleket vették számításba, amelyekről legalább kétévnyi adat rendelkezésre áll. 

Íme, a lista, amelyen a magasabb helyezés jelent rosszabb teljesítményt:

  1. Chrysler Pacifica Hybrid (14 pont)
  2. Volkswagen Taos (18 pont)
  3. Ford F–150 Hybrid (19 pont)
  4. Volvo XC60 PHEV (21 pont)
  5. Rivian R1T (22 pont)
  6. Jeep Grand Cherokee L (23 pont)
  7. Nissan Frontier (23 pont)
  8. Volkswagen Jetta (25 pont)
  9. Jeep Grand Cherokee (26 pont)
  10. Jeep Wrangler (27 pont)

Ebben a tízes listában nincs olyan dominancia, amilyet a legjobbak esetében a Toyotától láthattunk, de azért akad gyártó, amelyik több modellel is képviselteti magát a csöppet sem dicsőséges rangsorban. Noha az első helyen a Chrysler végzett, ugyanakkor jól látható, hogy a Jeep szénája áll a legrosszabbul a listán, valamint az egyébként megbízható márka hírében álló, Volkswagen is két helyet bitorol.

(instylemen)

(Borítókép: Lerobbant autót toló férfi. Illusztráció: Dave Les Jacobs/Getty)