Kisebb meglepetésre nem a legtöbb trófeát gyűjtő csapat termelte a legnagyobb pénzösszeget az előző szezon során.

A Deloitte könyvvizsgáló cég Football Money League névre keresztelt tanulmánya évről évre összegyűjti, hogy mely csapatok mekkora bevételre tettek szert egy adott idény során. Nem volt ez másként most sem, nemrég elkészült a 2022/2023-as európai fociidény pénzügyi összesítése, és vannak meglepetések a listán. 

A 2022/2023-as szezon kétségkívül a Manchester Cityről szólt, ha a sikereket és trófeákat nézzük. Pep Guardiola csapata bajnoki címet, FA-kupa sikert és a BL-győzelmet is ünnepelhetett, de ennek ellenére csak a lista második helyén szerepel, potom 826 millió eurós bevétellel. És, hogy ki előzte meg a katalán tréner munkaadóját? A mindössze egyetlen Király-kupa sikert elkönyvelő Real Madrid.

A Real és a City mögött a következő sorrend alakult ki: a francia bajnok és szuperkupa-győztes PSG a képzeletbeli dobogó harmadik fokára álhatott fel, majd a spanyol bajnok, FC Barcelona és az angol Ligakupát megnyerő Manchester United következik a sorban. Szoboszlai Dominik Liverpoolja csak a hetedik a sorban. 

A felmérésben szereplő 20 klub rekordot jelentő 10,5 milliárd eurós bevételt hozott össze, ami 14 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A 20-ból 17 klubnál a különböző közvetítési díjak teszik ki a bevételek legnagyobb részét, összesen 4,2 milliárd euró értékben.

A Real Madrid mellesleg 831 millió euróval új abszolút rekordot állított fel. 

(Origo)

(Borítókép: A Real Madrid edzője, Carlo Ancelotti. Fotó: Quality Sport Images/Getty)