Az emberek mindig gondolkoznak azon, hogy mit fog hozni a jövő és ez a múltban sem volt másképp. Igaz, arra a technikai fejlődésre, amit az elmúlt évtizedekben láttunk senki nem számított, mégis vannak, akik ennél is pozitívabban látták a jövőt, így nem véletlen, hogy a 100 évvel ezelőtti jóslatok nagy része nevetségesnek tűnik napjainkban. Szavazzon, ön szerint melyik lehetetlennek tűnő jóslat igazolódik be a következő évszázadban!

Paul Fairie, a Calgary Egyetem kutatója egy könyvön dolgozik, aminek elkészítéséhez régi újságcikkek között kutakodott. Így bukkant rá egy 1924-es lapban egy jóslatokkal teli cikkre, amiben a szerző a 100 évvel későbbi világot próbálta meg leírni.

Jóslatok, amik valósággá váltak

Nem minden a jövőre vonatkozó gondolat volt teljesen hibás. A cikkben kutakodva Paul Fairie felfigyelt néhány 100 éves jóslatra, amik nagyjából bejöttek.

Felhőkarcolók és metrók

Száz emelet magasra fogunk emelkedni a levegőben. És alá fogunk ásni utakat, hogy hazajussunk, de azért majd fizetni kell

– olvasható a jóslatban, ami valósággá vált.

Igaz, összesen alig több mint 20 olyan felhőkarcoló van, ami legalább 100 emelettel rendelkezik, de földalatti utazással, azaz metróval elég sok nagyvárosban találkozhatunk. Az első 100 emeletes épület az 1931-ben felépített Empire State Building volt, ami 381 méter magas.

Otthoni filmezés

A filmek minden otthonban ott lesznek.

A vonatok, amelyek kétszer-háromszor olyan gyorsan fognak közlekedni, mint most, filmszínházakkal lesznek felszerelve. A családok pedig saját filmeket készítenek majd maguknak” – olvasható a jóslatokkal teli cikkben.

A streaming-szolgáltatók világában szinte mozis minőségben nézhetünk otthon filmeket és a YouTube-ra percenként egy napnyi, „civilek” által készített videó kerül fel. A repülőgépeken és néhány vonaton, buszon és autóban is találkozhatunk már előre beszerelt tévékkel. Lényegében teljesül minden, amit a cikk írója előre látott.

Mozi

A mozgóképek 100 év múlva annyira élethűek lesznek, hogy képtelen leszel eldönteni, hogy ezek csak kreált képek vagy a valóság

– írja a cikk. Bár ez az állítás nehezebben igazolható, hiszen ha belegondolunk, akkor az egyik első „film”, ami egy vonat érkezését örökítette meg, olyannyira élethű volt a nézők számára, hogy felugrottak székeikből, nehogy elüsse őket a jármű.

Természetesen azóta sokat fejlődött a filmezés, köszönhetően a CGI-nak és a mesterséges intelligenciánk, valamint a 3D-s technológiáknak, így értelmezhetjük úgy, hogy ez a jóslat is bejött.

Jóslatok, amik nem jöttek be

A valóra vált jóslatoknál sokkal érdekesebbek azok, amik nem jöttek be, mert azokon keresztül sokkal jobban látszik, hogy milyen pozitívan, vagy negatívan tekintettek a jövőre elődeink.

New York

A Fortune szerint J.P. Day, egy amerikai ingatlanbáró azt gondolta, hogy New York lakossága 2024-re eléri a 30 milliót, illetve hogy nem lesznek közlekedési problémák.

Az üzletember azonban mind a két feltételezésében túl pozitív volt, ugyanis New York lakossága jelenleg nagyjából 8,5 millió fő és a közlekedés ugyanannyira katasztrofális tud lenni, mint bármelyik másik nagyobb városban.

Lovak

„Száz év múlva talán állatkertekben láthatunk majd csak lovakat.

Biztos vagyok benne, hogy sehol máshol nem fogjuk megtalálni őket

– fogalmazott a USC egyik professzora, E.L. Furlong, aki azt gondolta, hogy az autók és más motoros járművek minden területen átveszik az állatok helyét, így nem lesz szükség lovakra.

Mozi, ami világbékét teremt

Egy korabeli filmmogul, D.W. Griffith azt gondolta, hogy 2024-re világbéke lesz, ráadásul a mozinak köszönhetően.

Az üzletember úgy gondolta, hogy mozgóképek segítenek majd eltüntetni minden fegyveres konfliktus a Földről, illetve bevezetni a béke új korszakát a civilizációnkba.

Dzsessz

A dzsessz erőteljesen fejleszti a zeneművészetet, és száz év múlva klasszikus zenének fog számítani.

Nem tudom elképzelni, hogyan mondhatja bárki is, hogy az dzsessz bűnös és romboló erő. Ezeket az állításokat teljesen nevetségesnek tartom” – foglalta össze elméletét Paul Kochanski orosz klasszikus hegedűművész.

A zenész azért vette védelmébe a dzsessz zenét, mert sok korabeli ember, az ördög művének gondolta azt és nagyon sok negatív hír született róla.

Várható élettartam

A korábbi britt pénzügyminiszter, Sir H. Kingsley Wood 1924-ben azt állította, hogy 2024-re az átlagos várható élettartam „legalább 100 év” lesz.

Sajnos a politikus jelentősen tévedett, ugyanis napjainkban a nők átlagos élettartama 68 év, míg a férfiaké csak 63 év. Magyarországon valamivel jobb a helyzet a teljes Föld lakosságához nézve, ugyanis 74 év a magyarok átlagos élettartama, de még ez sem közelíti meg a 100 évet.

Megváltozik az emberek anatómiája

„Néha elgondolkodom azon, hogy vajon hogyan fog kinézni és milyen lesz a gyomrunk 100 év múlva.

Talán nem lesznek már fogaink.

De lesz-e bármilyen szín az arcunkon a festéken kívül? Lesz-e a férfiaknak bármilyen említésre méltó magasságuk, vagy csupán körméretük lesz? Elképzelhető” – vélekedett egy jogász, Arthur Dean, akinek szülői tanácsadó rovata az Egyesült Államokban rendkívül népszerű volt az 1920-as években.

Arthur Dean azt feltételezte, hogy meg fogunk változni köszönhetően a megváltozott táplálkozási szokásainknak, azonban úgy néz ki erre a változásra 100 év kevés volt.

Ön szerint melyik, eddig be nem jött jóslat fog valósággá válni a következő 100 évben?

(Borítókép: Egy férfi egy varázsgömbből jósol. Fotó: GettyImages)