Nagyszüleinknek a mindennapi történésekkel kapcsolatban mindig volt valamilyen babonás megjegyzésük, mondásuk. Nehogy azt gondoljuk, hogy ezek ma már nem léteznek! Íme 5+1 babona, amelyben a mai napig sokan hisznek!

A különböző babonák, hiedelmek a régi időkben az emberek hétköznapjait képezték. Mára már egyre kevesebb hisznek ezekben, ám még mindig sokan vannak, akik hitelt adnak a különböző hiedelmeknek. Íme néhány ma is népszerű babona!

Fekete macska

Talán a legnépszerűbb babona, amely a mai napig sok emberben él. A szóbeszéd szerint, hogyha az úton balról jobbra szalad át előttünk, akkor balszerencse ér minket, azonban ha jobbról balra, akkor szerencsénk lesz. Sokan gondolják úgy, hogyha az előbb valósul meg, akkor érdemes megvárni, amíg a macska visszatér az út túloldalára, így semlegesítve az „átkot”. 

Létra

A kinyitott létra háromszöget képez, és balszerencsét hoz arra aki átsétál alatta, kivéve ha közben keresztbe teszi az ujjait.

Szintén nagyon népszerű a kiborított só regéje. Ezen babona szerint a véletlenül kiborított só bosszúságot vagy veszekedést von maga után. Mindezt azonban elkerülhetjük, ha egy csipetnyi sót átdobunk a bal vállunk felett.

Tükör

A magyar néphiedelemben azt a házat hét évig elkerüli a szerencse, amiben egy tükör összetörik. Ezzel még nincs vége: az sem mindegy, hogy ki töri össze a tükröt! Ugyanis az az illető, aki felelős érte hét évig nem házasodik meg. Természetesen itt is van mentesülés: ha a tükörszilánkokat összeszedik, és holdfénynél elássák, akkor a balszerencse megszűnik.

Pénztárca

Valakinek üres pénztárcát ajándékozni egyenlő egy rossz kívánsággal a babonások körében. Hogy miért? A hiedelem szerint ugyanis az ajándékozó így soha nem lesz gazdag. Ezért legyen mindig legalább némi pénz a tárcában, amit ajándékozunk. 

+ Szerencsecsont

A vasárnapi húslevesnél sokan lesik, hogy vajon kinek a tányérjában landol a szerencsecsont. A kétágú vékonyabb csontocskáról ugyanis az a mondás tartja magát, hogyha két ember eltöri, miközben mindkettő kíván valamit, akkor akinél a hosszabb csont marad, annak a kívánsága valóra is válik. 

(Borítókép: Fekete macska. Illusztráció: Jacques Julien/Getty)