Napjainkban már jelentősen nagyobb a várható élettartam, mint korábban az emberiség történelmében bármikor.

Legutóbb márciusban jelentette az Eurostat, hogy az előző évhez képest fél évvel nőtt, azaz 80,6 évre emelkedett az európai uniós állampolgárok születéskor várható átlagos élettartama 2022-ben. Azonban ha nem csak szűkebb környezetünket, azaz Európát vesszük figyelembe, hanem a Föld egészét, akkor a nők 68, míg a férfiak 63 évig élnek átlagosan. Ezek a számok még így is elképesztően magasak az emberiség történetében.

Az őskorban megjelent emberiség még  vadászattal és gyűjtögetéssel szerezte meg táplálékát, így az élet valójában mindennapi küzdelem volt számukra. Bár ebből a korból pontos adatok nem állnak rendelkezésre, ám az életmódjuk miatt kétségkívül rendkívüli veszélynek voltak kitéve őseink, így az aggastyán kort nem igazán élték meg. 

A középkorban már valamivel jobb volt a helyzet

Közkeletű és gyakran hangoztatott információ, miszerint a középkorban jóval rövidebb élettartam adatott meg az emberek számára. Ez az állítás önmagában nem téves, azonban a mögöttes tartalom egészen más, mint sokan gondolnák. A középkori ember 35-40 éves korában korántsem számított idősnek. A középkori emberek átlagosnál rövidebb élettartama azonban inkább a statisztikák félreértelmezéséből fakad. A születéskor várható élettartam ugyan valóban 40 év körül mozgott, azonban közel sem azért, mert ebben a korszakban ekkora eltérés lett volna az emberek fiziológiájában. 

A középkorban rendkívül nagyszámú volt a csecsemő- és gyermekhalálozás, de nem csak ezek torzítják a végösszeget. Szintén sokan estek áldozatául a különböző nagy járványoknak, betegségeknek és természetesen a háborúk is megtizedelték a lakosságot.

A valóságban, ha valaki a középkori Európában sikeresen megérte valaki a 21. életévét és elkerülte a járványokat, valamint nagyobb háborúkat, akkor akár 60-65 évig is élhetett.

A magyar történelemi személyek közül is sokan megérték az időskort

A különböző nemesek és királyok nem ritkán éltek meg aggkort a középkorban sem. A magyar történelem krónikáiból is számos időskort megélt személyt említhetünk. Szent István és Luxemburgi Zsigmond királyok egyaránt 69 évesen, IV. Béla pedig 63 éves korában hunyt el. A méltán híres egri várkapitánynak, Dobó Istvánnak 70 év adatott meg, miközben Hunyadi Mátyás édesanyja, Szilágyi Erzsébet 74 évesen hunyt el. A kimondatlan rekordot István király felesége, Gizella királyné tartja, aki akkoriban ritkaságnak számító, 81 éves korában távozott a másvilágra.

A várható élettartamot természetesen ekkor is nagyban befolyásolták az egyén életkörülményei, például a táplálkozás, a mozgás és a fizikai igénybevétel. Nem véletlen, hogy a legmagasabb kort a kolostorokban lakó szerzetesek, apácák, uralkodók, illetve az írástudó papok érhették meg. 

(Borítókép: Középkori vár. lllusztráció: Buena Vista Images/Getty)