Egy felmérés évről évre összegyűjti, hogy melyik országokban, milyen a társadalom hangulata.

A World Happiness Report, mely számos tényező figyelembevételével értékeli egy 1-10-ig terjedő skálán a világ országainak boldogságát. Magyarországra jellemzően inkább szomorú, pesszimista országként szoktunk gondolni, pedig nagyot változott a világ az elmúlt években.

A felmérés, azonban nem csak azt figyeli, hogy mely országok az adott pillanatban a legboldogabbak, hanem azt is, hogy hogyan változott a különféle országokban a helyzet évről évre. Az első adatok – még 2006 környékéről – elképesztő különbséget mutattak Nyugat- és Kelet-Európa között. Nyilvánvalóan utóbbiak voltak a szomorúbbak.

Hamu és Gyémánt  beszámolójából kiderül, hogy a kezdetektől máig a világon összesen húsz ország javított legalább egy egész pontot a boldogsági szintjén. Köztük van Magyarország is, így 15. helyezettként hazánk is ott van a legjobb ütemben boldogabbá váló országok listáján, ha bár még közel sem pályázhatunk a legboldogabb ország névre.

A világ legboldogabb országa Finnország, 7,7 ponttal, amíg hazánk 56. helyen van 6 ponttal.

Igaz, bár Magyarország boldogabb, mint a világátlag, ami csak 5,5 pont, de a 143 vizsgálat ország egyharmada még mindig előttünk van. Ausztria a 14., Csehország a 18., Szlovénia a 21., Románia a 32., Lengyelország a 35., Szerbia a 37., Szlovákia a 45., Horvátország a 63., Ukrajna a 105. helyen szerepel.

A legszomorúbb ország Afganisztán 1,72 ponttal, a teljes listát ITT nézheti meg.

(Hamu és Gyémát)

(Borítókép: Boldog és aggódó férfi arckép. Fotó: GettyImages)