Íme a Föld legveszélyesebb leszállópályájával rendelkező repterei.

Cristiano Ronaldo Repülőtér, Madeira

A portugál Madeira szigetén található Cristiano Ronaldo Repülőtér különlegessége, hogy a szűk kifutópálya miatt a repülőgépeknek gyorsan kell fékezniük, amit az erős szél sem könnyít meg. A repülőtér fantasztikus panorámával büszkélkedhet, valamint ez az egyetlen reptér, amelynek kifutópályája cölöpökre épült.. A History Channel tévécsatorna Most Extreme Airports című műsora a világon a 9. legveszélyesebb repülőtérnek nyilvánította, míg Európában a 2. legveszélyesebbnek ítélte.

Gibraltári Nemzetközi Repülőtér

Az előbb említett gibraltári leszállópálya veszélyessége nem csak a rendszeres ködképződésből adódik, hanem a Gibraltári szikla által keltett légörvényekből is, amik kiszámíthatatlan erősségű és irányú széllökésekkel taszigálják a repülőgépet landolás közben.

Tendzing–Hillary repülőtér, Nepál

A Himalája hegység mélyén, Nepál szívében található Lukla repülőtere rendkívüli magassága miatt tartozik a világ legveszélyesebb repülőterei közé. Az elhíresült leszállópálya mindössze 527 méter hosszú és egy kivételesen meredek domboldalra épült. A repülőgépeknek a hegyek közötti keskeny szurdokon kell manőverezniük, ami rendkívüli pilótai képességeket igényel. Lukla repülőtere egyébként is a bátrak gyűjtőhelye: a hegymászók egyik kiindulópontja a Suhajda Szilárdot elragadó Mount Everest meghódításához. Azt mondják, hogy az Everest előtt még ezt a repteret is túl kell élniük a hegymászóknak.

A Déli-sark repülőtere

Ez az egyetlen reptér a világon, amelyen minden évben újra kell építeni a kifutópályát. A pálya ugyanis 2,5 méter vastagságú természetes jégre (amely alatt 800 méter mély óceán pihen) épült és ki kell bírnia a rakományokkal teli, 200 tonnás repülők súlyát. 

Gustaf III repülőtér, Karib-tenger

A karibi Saint-Barthélemy szigetre repülni egy különösen érdekes élmény. A Gustaf III repülőtér leszállópályája ugyanis itt egy hegy tetején kezdődik és egy strandon végződik. Az emberek először még teljesen biztonságban érzik magukat, aztán meglátják, hogy a pálya egészen a vízig tart. 2017-ben egy nő meghalt, miután az egyik repülőgép hajtóműve felrobbant. A fedélzeten ülők számára a felszállás valamivel ijesztőbb, mint a leszállás, mivel egyenesen a repülőtér mögött magasodó hegy felé tartanak.

(Borítókép: Cristiano Ronaldo Repülőtér Madeirán. Fotó: Octavio Passos/Getty)