„Takarító” akciót indítanak a nepáli hatóságok, hogy eltüntessék a Mount Everesten lévő, a mászók által hátrahagyott tárgyakat. Ezzel együtt öt elhunyt alpinista testét is lehozni tervezik. Suhajda Szilárd neve is felmerült, ám az özvegye cáfolja a hírt, mi több, ő maga meg is tiltaná elhunyt férje testének felkutatását.

Lassan egy éve, hogy semmit sem tudni Suhajda Szilárdról. A hegymászó tavaly indult útnak, hogy oxigénpalack nélkül mássza meg a 8848 méter magas Csomolungmát, ám május 23-a után nem érkeztek róla hírek. Utoljára a csúcs felé vezető út mellett látták.

Az Everesttel kapcsolatos legújabb hírek szerint a nepáli hatóságok takarító akciót indítanak, hogy eltüntessék a mászók által a hegyen hátrahagyott tárgyakat, egyúttal lehozzák öt elhunyt hegymászó testét. Természetesen az a pletyka is szárnyra kapott, hogy Suhajda Szilárd teste is köztük lehet, ám ezt a híresztelést az elhunyt hegymászó özvegye cáfolta. Mi több, Legindi Tímea egyenesen megtiltaná, hogy lehozzák a hegyről Suhajda testét.

Ez az én személyes elhatározásom és döntésem.

„Több ok is áll emögött. Egyrészt a keresés során nem találták meg a testét. Másrészt egy ilyen kutatóexpedíció nagyon nehéz, akik megpróbálkoznának vele, önmagukat is veszélybe sodorhatják” – vélekedett az özvegy. Többek között ezért is ritka, hogy a fenn rekedt és a magasban életüket vesztett alpinisták testét a rokonaik megpróbálnák lehozatni, hiszen egy ilyen küldetés nagyon veszélyes.

A nepáli hatóságok hamarosan induló akciójában a serpákat 18 nepáli katona segíti. A hatóságok közlése szerint 2019 óta 110 tonna hulladékot hoztak le a Himalájáról, idén 10 tonnányi szeméttől szeretnék megszabadítani a hegyet.

(Blikk)

(Borítókép: Suhajda Szilárd képe a hegymászó megemlékezésén. Fotó: Lakatos Péter/MTI)