Európán belül közel sem egységesek az ittas vezetésre vonatkozó jogszabályok, ám van egy ország, ahol a szokásosnál is szigorúbb a korlátozás.

Korábban írtunk róla, hogy Olaszországban a jogosítvány megszerzése után is szigorú szabályokat vezettek be, így nem meglepő, hogy az ittas vezetés terén sem ismernek tréfát.

Olaszországban azt vallják, hogy nem csak az ittasan vezető sofőr lehet veszélyes a forgalom többi résztvevőjére, hanem akár az is, aki bár felöntött a garatra, de nem ült volán mögé. 

Az olasz közúti törvénykezés szerint „alkoholos mérgezés állapotában lévő személynek tekintendő, akinek véralkohol szintje meghaladja a 0,8 grammot literenként”. A törvény azonban nem határozza meg, hogy a „részeg” állapotban lévő személynek járművet kell vezetnie. Ennek az az oka, hogy Olaszországban a következőképpen vélekednek:

az ittas személy akkor is veszélyt jelent önmagára és másokra, ha nem a kormánynál ül.

Amennyiben bárkit elkapnak egy autóban és ezen szint felett van a véralkohol szintje, akkor a várható bírság több mint 500 Euró. Ha az ittas személy vezet is, akkor a delikvens – a bírságon felül – számíthat jogosítványának 3-6 hónapos időtartamra szóló felfüggesztésére is.

(autoszektor)

(Borítókép: Slusszkulcs és egy pohár ital. Illusztráció: Witoon Pongsit/Getty)