Garantáltan fellélegezhetünk a lista láttán, ugyanis csupa remek ízesítő szerepel rajta.

Kakaó

Kutatások bizonyítják, hogy a több csokit evő és ivó édesszájúak szíve és erei sokkal jobb állapotban vannak, mint akik megvonják maguktól ezt az isteni finomságot. Hosszútávú kutatások bizonyítják, hogy a heti egy­két alkalommal fogyasztott, minőségi étcsokoládé mindkét nem esetében csökkenti a sztrók és az infarktus kockázatát.

Vanília

Összességében pozitív hatással van nemcsak a szervezet működésére, de a pszichés állapotunkra is. Képes feldobni a hangulatot, növeli a fizikai és szellemi teljesítményt, csökkenti a stresszt, javítja az álmatlanságot, és a bőrbetegségekre is gyógyír lehet.

Sáfrány

A sáfrányt igazi „csodanövénynek” tartják, ugyanis gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a sejtek védelmében, illetve az oxidatív stressz csökkentésében, emellett fogyasztása a hangulatunkra is pozitív hatást gyakorol, mivel antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezik. A boldogsághormonok termelődését is serkenti, javítja a memóriát, óvja a szív- és az érrendszer egészségét, de gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, nem mellesleg a zsírégetésben is óriási segítségünkre lehet.

Fahéj

Ha eddig nem használta túl sokszor, ezentúl ön is kedvet kap majd hozzá, hiszen számtalan pozitív hatása van a szervezetre nézve. A fahéjban hihetetlen gyógyító erő van: optimalizálja a vércukorszintet, serkenti a bélműködést, gátolja a puffadást, javítja az anyagcserét, illetve jó hatással van a keringésünkre és a lelkiállapotunkra is. Érdemes tehát nem csak a karácsonyi időszakban elővenni ezt a kitűnő ízesítőt!

Kurkuma

Egy kutatás korábban arról értekezett, hogy a rendszeres kurkuma-fogyasztók számára felér egy 60 perces edzéssel is a fűszer fogyasztása. A már említett kutatásban részt vevő kísérleti alanyok egy hónapon keresztül minden nap fogyasztottak kurkumát. Az eredmények szerint ez észlelhetően jót tett a szívük és az érrendszerük egészségének. Ez a kurkumában található polifenol miatt van, amely nemcsak a fűszer élénk színét adja, hanem hasonlóan előnyösen hathat az erekre, mint egy egyórás edzés. A kurkuma egyébként gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, tehát a sportolástól függetlenül is jótékonyan hathat a szervezetre.

(Borítókép: Csokoládé. Illusztráció: Liudmila Chernetska/Getty)