Az alábbi fűszereket leggyakrabban az ünnepi időszakban vesszük elő, pedig érdemes lenne őket év közben is a polc elején tárolni, ugyanis rengeteg pozitív hatásuk van a szervezetünkre.

Karácsonykor nemcsak a gyönyörű dekorációkat, de a finom illatokat és isteni fűszereket is kedveljük. Ezeket a fűszereket azonban nemcsak ízviláguk és kellemes aromáik miatt nem csak a karácsonyi időszakban érdemes fogyasztani, ugyanis gyógyító hatásuk van a szervezetünkre, ezért egész évben bátran gyúlhatunk hozzájuk.

Vanília

A vaníliával azért kicsit csalunk, hiszen nem csak karácsonykor népszerű fűszer, habár kétségkívül ilyentájt sokkal szívesebben és többször nyúlunk hozzá. Összességében pozitív hatással van nemcsak a szervezet működésére, de a pszichés állapotunkra is. Képes feldobni a hangulatot, növeli a fizikai és szellemi teljesítményt, csökkenti a stresszt, javítja az álmatlanságot, és a bőrbetegségekre is gyógyír lehet. 

Ánizs

Kevesen használják, pedig az egyik leghatékonyabb „gyógyszer” gyomorégés ellen. Bevethető még: megfázás, nyakfájdalmak és a rossz lehelet ellen is. 

Szegfűszeg 

A szegfűszeg szintén egy kedvelt karácsonyi fűszer, mellyel gyakran találkozhatunk. Érdemes minél több ételbe használni, mivel enyhíti a fogfájással kapcsolatos panaszokat, megelőzi a puffadást, segít étvágytalanság esetén, elmúlik tőle a hányinger, és az emésztésre is jó hatással van.

Fahéj

Az egyik legismertebb, és valószínűleg a leggyakrabban használt karácsonyi fűszer nem mást, mint a fahéj. Ha eddig nem használta túl sokszor, ezentúl ön is kedvet kap majd hozzá, hiszen számtalan pozitív hatása van a szervezetre nézve. A fahéjban hihetetlen gyógyító erő van: optimalizálja a vércukorszintet, serkenti a bélműködést, gátolja a puffadást, javítja az anyagcserét, illetve jó hatással van a keringésünkre és a lelkiállapotunkra is. 

(femcafe)

(Borítókép: Karácsonyi fűszerek. Illusztráciü: Mizina/Getty)