A szakértők szerint bárkivel előfordulhat az, ami az amerikai tinédzserrel, aki a túl sok chilipaprika-kivonat miatt vesztette életét.

Évek óta terjed az interneten az úgynevezett „One Chip Challenge”, amiben nagy szerepe van a Hershey Co. nevű vállalatnak, akik (egyebek mellett) elképesztően csípős chipseken árulnak egyesével csomagolva.

A már említett cég Paqui nevű leányvállalatának chipse miatt vesztette életét még 2023 szeptemberében az a massachusettsi tinédzser, aki teljesíteni akarta a kihívást.

Most az AP birtokába jutott a fiú haláláról szóló boncolási jegyzőkönyv, ami szerint a tinédzser a „magas kapszaicin-koncentrációjú élelmiszer-alapanyag elfogyasztása során bekövetkezett szív- és légzésleállásban halt meg”.

@thelolpodcast

Hottest chip challenge!

♬ original sound - Thelolpodcast

A fiú szervezete azért reagált különösen erősen a csípős termékre, mert veleszületett szívnagyobbodása volt, de a szakértők szerint az egészséges, különleges kockázati tényezők nélküli embereknél is okozhat súlyos szívproblémákat a nagy mennyiségű kapszaicin elfogyasztása.

Dr. Syed Haider, a MedStar Washington Kórházi Központ kardiológusa kiemelte, hogy a kapszaicin, ami a paprikák csípősségét adja, nagy dózisban okozhatja a szívdobogást, ami nyomást gyakorol az artériára.

Lehetséges, hogy a szív jelentős ingerlésével hirtelen rendellenes véráramlás alakult ki, és ez okozhatta a súlyos ritmuszavart

– erősítette meg kollégája véleményét Dr. James Udelson, a Tufts Medical Center kardiológus főorvosa.

(AP)

(Borítókép: Csípős szósz és tortilla chips. Fotó: GettyImages)