Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa számolt be a legjellemzőbb tünetekről, amikre érdemes figyelni.

Sokan éreztek már életük során mellkasi fájdalmat, legyen szó állandó vagy hullámokban érkező, esetlen élesen nyilalló, szúró vagy szorításra emlékeztető fájdalomról. Ez az érzés elsőre ijesztően hathat, de valóban a legrosszabbra kell gondolnunk minden esetben, vagy vannak tünetek, amikre nagyobb, míg más tünetekre kisebb figyelmet kell fordítanunk?

Mivel a tünetek lehetnek egyszerűen elmulaszthatók, de akár életveszélyes helyzetet is előrejelzők, így az okok tisztázása miatt, haladéktalanul szakorvoshoz kell fordulni

– fogalmazott Dr. Vaskó Péter a Kardioközpont kardiológusa.

„Nem lehet elégszer kiemelni, hogy a szívbetegségek kezelésében és az abból való felépülésben is, igen nagy jelentősége van a korai felismerésnek, hiszen az idejében diagnosztizált kóros eltérések megfelelő terápiájával súlyos, akár halálos kimenetelű szövődmények kerülhetők el. Az idejében elkezdett kezelés mellett még az életvitel, a táplálkozási szokások, a testmozgás, a stressz kezelésének képességét, illetve a káros szenvedélyekről való lemondás jelentőségét tartom kiemelkedő fontosságúnak a szív eredetű megbetegedések megelőzésében” – tette hozzá.

A szakértő elárulta, hogy a mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kardiológusokat felkeresik, ezeknek a fájdalmaknak azonban 25-30 százalékában nem szív eredetű problémáról van szó. Ezekben az esetekben a kiváltó ok bármelyik, a mellkasban, de akár a mellkason kívül elhelyezkedő szerv is lehet. A tüdő, a nyelőcső, a légcső, a bordák, a mellhártya, a bordaközi izmok elváltozásai is okozhatnak ilyen panaszokat, de magyarázata lehet akár a hasnyálmirigy gyulladása, az epehólyag betegsége, sőt még vírusfertőzés is. Vannak esetek, amikor viszont egyáltalán nincs szó elváltozásról, csak a fokozott izgalom vagy érzelmi eredetű stressz váltja ki a fájdalmat.

Az Egészségkalauz interjújában természetesen kitértek a szív eredetű problémákra is. Ezekben az esetekben a leggyakrabban szívizomgyulladásról (myocarditis), szívburokgyulladásról (pericarditis) vagy pectoris gyanúja áll fenn. 

Ez utóbbi olyan mellkasi fájdalom, ami akkor alakul ki, ha a szívet körülvevő koszorúerek nem képesek elég oxigént szállítani a szívhez, egy meszesedés következtében kialakult szűkület miatt. A kellemetlen érzés a ebben az esetben pihenésre enyhül, azonban, ha 20 percnél tovább tart, akkor szívroham is lehet a következmény, ugyanis a vérellátás akadályozottsága miatt a szívizom egy része elpusztul.

Fontos információ, hogy sokaknál már a szívinfarktust órákkal vagy akár napokkal, hetekkel megelőzi néhány figyelmeztető, intő jel, mint például:

  •  a nyomásérzés a mellkasban
  •  a mellkasi vagy a mellkasból kisugárzó fájdalommal
  • az utóbbival együtt jelentkező légszomj
  • a hányinger
  • az izzadás
  •  a gyengeség.

Ezekre a tünetekre feltétlenül oda kell figyelni és azonnal orvoshoz kell fordulni” – figyelmeztetett a kardiológus.

(Egészségkalauz)

(Borítókép: Egy férfi a szívéhez kap. Fotó: GettyImages)