Két tudós is meghalt, amikor a később Démonmagra keresztelt tárggyal kísérletezett a második világháborúban. A plutónium maggal az atombomba fejlesztésekor dolgoztak, ám az többször is kritikus reakcióba lépett.

A világ legveszélyesebb tárgyáról nemrég ebben a cikkünkben írtunk, létezik azonban még egy veszedelmes objektum, amelynek a közelében olyan emberek haltak meg, akik maguk hozták létre azt.

Ez a tárgy nem más, mint a Démonmagnak keresztelt plutónium mag, amellyel a második világháború során, az atombomba kifejlesztéséhez kísérletezett az Oppenheimer vezette tudóscsapat. A folyamatok ma már szinte mindenki számára ismertek a tavaly debütált, majd idén Oscar-díjat nyert Oppenheimer című filmből.

A Démonmagot a tudósok arra használták, hogy kiderítsék, pontosan hol van az a fordulópont, amikor a plutónium magok robbanásveszélyes nukleáris láncreakcióba, úgynevezett szuperkritikus reakcióba kerülnek. Lényegében tehát meg kellett „bökniük” a magot, hogy lássák, milyen reakciót vált ki. Ez vezetett az első, halálos balesethez 1945-ben.

A protokoll megszegésével Harry Daghlian tudós egyedül dolgozott a maggal, amelyre véletlenül ráejtett egy volfrám téglát. A mag ettől szuperkritikus állapotba került, így amikor Daghlian a tégla után nyúlt, azonnal halálos dózisú sugárzást kapott.

Alig egy hónappal a baleset után a Manhattan terv amerikai tudósa sugárfertőzésben meghalt.

A halálos baleset ellenére a csapat folytatta a munkát, majd '46 májusában újabb szörnyű eset történt, amely Louis Slotin kanadai fizikus és vegyész halálához vezetett. Slotint amolyan cowboy tudósként emlegették kockázatos kísérletei miatt. 

A kanadai tudós és csapata egy alkalommal két úgynevezett berilliumkupola félgömböt helyezett a plutónium mag köré., ám a félgömbök véletlenül összeértek. Ez olyan reakciót váltott ki, amely a magot szuperkritikus állapotba hozta. A sugárzás olyan mértékű volt, hogy a szobában jelen lévő összes tudós veszélyes dózist kapott. A maghoz Louis Slotin volt a legközelebb, így ő nem sokkal később bele is halt a sugárfertőzésbe.

A második incidens végül arra kényszerítette a tudományos csoportokat és intézeteket, hogy sürgősen szigorítsák a biztonsági protokolljaikat. A halálesetekre válaszul a Démonmagot végül beolvasztották és kisebb magokat képeztek belőle az amerikai nukleáris arzenál más bombáihoz és rakétáihoz.

(LADBible)

(Borítókép: Letakart holttest. Illusztráció: Getty Images)