Háztartási gép szakértők fogalmazták meg intelmeiket azzal kapcsolatban, hogy hogyan ne használjuk a mosogatógépeket. Az Egyesült Királyság fogyasztási cikkekkel kapcsolatos vezető szakvállalata, a Which? munkatársai összesen öt tanácsot fogalmaztak meg.

Leöblítsük a tányérokat, vagy se? Pakolhatjuk egymásra az étkészletünk különböző darabjait, vagy nem? Ilyen és ehhez hasonló kérdések cikáznak legtöbbször az emberek fejében, akik mosogatógépet használnak. A legtöbbjük – noha sokszor tévesen – szinte teljesen biztos a gép helyes használatában, míg mások felettébb tanácstalanok. Az Egyesült Királyság fogyasztási cikkekkel kapcsolatos vezető szakvállalata, a Which? munkatársai nemrég tisztázták az alapokat és elmondták, mit ne tegyünk soha a mosogatógépek használatakor, valamint hogy hogyan járjunk el a legmegfelelőbb módon.

„A mosogatógépek négyszer annyira víztakarékosak, mint a kézi mosogatás, ha helyesen használjuk azokat” – kezdték a Which? szakemberei, elárulva az első és egyik legfontosabb okát annak, hogy miért érdemes kézi mosogatásról gépire váltani. A különböző indokokat az alábbi cikkünkben részleteztük korábban.

A vállalat munkatársai ezúttal öt olyan hibára hívták fel a figyelmet, amelyet az emberek gyakran elkövetnek a mosogatógépek használatakor. Andrew Laughlin mosogatógép-szakértő szerint az első dolog, amelyet mindenképp kerülni kell, az az edények leöblítése a mosogatógépbe helyezés előtt.

„Sosem öblítem le a tányérjaimat. Csak kaparják le róla az ételmaradékot és tegyék egyenesen a gépbe. A mosogató bőven megbirkózik vele, sőt vizet és energiát is megtakarítanak” – hívta fel a figyelmet a szakember. Második pontként a mosogatószer-adagoló helyes használatára világított rá. Mint mondta, ő sosem bajlódik vele, helyette egyenesen az edények közé dobja a tablettát. A harmadik tanácsát alapvető fontosságúnak ítélte, ami nem más, mint a mosogatógép folyamatos karbantartása.

„A mosogatógépbe való só és öblítő mindig legyen feltöltve, ezen kívül gyakran tisztítsa a szűrőt és minden program után tartsa kellő ideig nyitva a gép ajtaját, hogy a gőz kimenjen belőle és a belteret átjárja a friss levegő. Ezzel megelőzhető a penész kialakulása, a különböző baktérium elterjedése, valamint egyéb kellemetlenségek” – mutatott rá. A negyedik pont a szakember listáján, hogy sose véletlenszerűen pakolja be a mosogatógépbe az edényeket, hanem ossza el megfelelően a helyet.

„A nagyobb tárgyakat hátul helyezze el, távol a gép közepétől. A tányérok befelé nézzenek és minden alkalommal győződjön meg róla, hogy a magasabb edények, poharak nem akadályozzák a szórókarokat!”

Az ötödik, egyben utolsó intelem, hogy sose tegyen mosogatógépbe éles késeket, ugyanis eltompulhatnak, a fából készült tárgyak megduzzadhatnak és megrepedhetnek, illetve a tapadásmentes és vákuumos flakonok is roncsolódhatnak.

A mosogatógép-szakértő tanácsait a közösségi médiában többen is megkérdőjelezték, sőt megcáfolták, mondván, hogy előzetes öblítés nélkül a tányérjaik koszosak maradtak, egy felhasználó pedig arra is felhívta a figyelmet, hogyha a tablettát az emberek egyből bedobják a gépbe és nem a mosogatószer-adagolóba helyezik, akkor a tabletta már az előmosás során elkezd feloldódni. Mivel azt a vizet a gép cseréli, így a rendes mosásra már kevesebb mosószer marad a gépben, így nem is tudja kifejteni a maximális hatását. 

(LADBible)

(Borítókép: Mosogatógépet használó férfi. Illusztráció: Getty Images)