Egy mosogatógéppel nemcsak időt, hanem rengeteg vizet és mosogatószert is megspórolhatunk. Ráadásul a folyamat maga is higiénikusabb, hiszen a készülék melegebb vízzel tisztít és nem érintkezik olyan baktériumhordozó felületekkel, mint a mosogatókefe vagy -szivacs.

 A környezetünk, a pénztárcánk és az egészségünk szempontjából is jobb választás a mosogatógép, a Gorenje szakértői pedig számos olyan extra előnyt is összegyűjtöttek, ami miatt megéri kézi mosásról gépire váltani.

A víz egyre nagyobb kincs az egész világon, és bár hazánk nem szűkölködik a természetes vízforrásokban és tartalékunk is akad még, a nyári aszályok és a klímaváltozás épp elég okot ad arra,hogy csökkentsük a vízfogyasztásunkat.

via GIPHY

Sokan nem tudják, hogy

kézi mosogatás során akár tízszertöbb vizet is elhasználhatunk,

mintha mosogatógéppel tisztítanánk az edényeket – ez pedig nem kiskülönbség, pláne, ha egy nagy családra gondolunk, ahol egy-egy étkezéskor akár több tucat edényt is elhasználnak. A spóroláson és takarékoskodáson túl számos érv szól még a gépi mosogatás mellett – összeszedtük a legfontosabbakat!

Búcsú a cseppfoltoktól

A spóroláson túl a mosogatógép egyik legnagyobb előnye, hogy tiszta, száraz edények várnak minket a program végeztével. Búcsút mondhatunk a konyharuhának, és nem kell azért sem aggódnunk, hogy cseppfoltos marad a vendégeknek szánt borospohár. Ráadásul egyes gépek SmartUltra Dry technológiával működnek: a mosási ciklus végén egy ventilátor eltávolítja a forró gőzt a gépből, a készülék ajtaja automatikusan résre nyílik, hogy friss levegőt engedjen be ezzel segítve a száradási folyamatot, az edények pedig tökéletesre száradnak a ciklus végére.

Tisztább edények, kevesebb baktérium

Hiába tűnnek tisztának egy öblítés után az edények, a vírusok és baktériumok láthatatlanul is ott ólálkodhatnak evőeszközeinken, poharainkon, ha csak felületesen mosogatjuk el őket. A mosogatógépek – a kézi mosogatással ellentétben - magasabb hőfokon, hatékonyabban tisztítják az edényeket, ráadásul egyes gépek már speciális programokat és innovatív funkciókat is kínálnak, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. Egy 70 fokos ExtraHygiene mosási program például a baktériumok 99 százalékát elpusztítja. Ha kisbaba vagy kisgyermek van a családban, ez tehát ideális választás lehet cumisüvegek vagy gyermekétkészletek fertőtlenítésére.

via GIPHY

UV-fény a tökéletes tisztaságért

Bár a magas hőmérséklet kiírtja a kórokozókat, érdemes olyan készüléket választani, amely UV-technológiával is rendelkezik, az UV-fény ugyanis hatékonyan távolítja el az öblítővízből a vírusokat és a baktériumokat. Ezt a funkciót ráadásul mosási hőmérséklettől függetlenül bármilyen programnál használhatjuk, akár ECO-módban, alacsony(abb) hőmérsékleten is. Mindezzel pedig még spórolunk is, hiszen a gép a víz melegítéséhez használja fel a legtöbb energiát.

+1: Csillogó edények egy kattintással

Egy mosogatógépet kezelni általában nem nagy mutatvány, de ha szalad a lakás, a sok teendő között előfordul, hogy megfeledkezünk a gép elindításáról. Szerencsére a modern gépeket már okostelefonon vagy tableten is egy kattintással el lehet indítani, a folyamatot pedig bárhonnan tudjuk felügyelni. Ezzel időt is spórolhatunk, hiszen, ha bekészítjük a gépet, akár a villamoson útközben is ráérünk beindítani a megfelelő programot.

(Borítókép: mosogatógép. Illusztráció: Getty Images)