Bár Európában és szűkebb hazánkban, Magyarországon is ragaszkodunk a hagyományos ételeinkhez, azért van néhány extrém fogás, amelyet már itthon is megkóstolhatunk. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a csiga és a cápa fogyasztása mára közel sem akkor kuriózum, mint volt néhány évtizeddel ezelőtt. Ugyanakkor továbbra is vannak ételek, amelyek fogyasztása már-már elképzelhetetlen számunkra. Ezeket rangsoroltuk ezúttal: íme a TOP 7 legbizarrabb étel a nagyvilágból!
Patkány
Vietnámban a patkány közkedvelt húsnak számít, hiszen magas proteintartalma és a disznóhoz hasonló íze miatt előszeretettel fogyasztják a helyiek. Ezeket a patkányokat a természetben, a mezőkön fogják be, így állítólag sokkal alacsonyabb a betegségek kockázata, mintha a városban rohangáló társaik közül csemegéznének.
Escamoles
A „mexikói kaviárnak” is nevezett escamol, vagy gyakran többes számban: escamoles egy ősi mezoamerikai eredetű ételalapanyag, amely a Liometopum aniculatum nevű óriáshangya lárváiból áll. Az óriáshangya tojásait előszeretettel fogyasztják Mexikóban és szerintük a kaviár különlegességével vetekszik.
Cibetmacska ürüléke
Képtelenségnek tűnik, de igaz: a cibetmacska luxuskávét ürít! Az Indiából exportált kávé, a Kopi Luwak a cibetmacska ürülékéből készül. Az indonéz szigeteken őslakos cibetmacskaféle a kávéfák tetején él és kávébabbal táplálkozik, amely emésztés után átalakul luxusitallá.
Shiokara
Japán híres a furcsa, számunkra szokatlan ételeiről és szokásairól, de a Shiokara minden bizonnyal az egyik legmeredekebb, ami a gasztronómia területét illeti. Ez a japán étel tengeri állatok belsőségeikből készül – szinte válogatás nélkül –, amit szójaszósszal és mirinnel ízesítenek. Az erjesztési folyamatnak köszönhetően az íze és szaga is meglehetősen erős, akik először ízlelik ezt a fogást inkább kellemetlennek titulálják, azonban a helyiek mégis kedvelik.
Darázs keksz
Ez a sós ízű desszert a süti kínai változata, de ott darazsakat sütnek bele. Mivel a darazsak már elpusztultak, így nem tudják megcsípni a fogyasztót.
Kobraszív
Ezt a bizarr ételt megint csak Kínában fogyasztják. A kobra szívét szigorúan nyersen fogyasztják, amíg még dobog és egy kupica kobravérrel kísérik.
Hakarl
Izlandi csemege a sós, ammóniabűzt árasztó hakarl, ami tulajdonképpen egy kizsigerelt grönlandi cápa húsa, amelyet hónapokig rothasztanak. Az izlandiak szerint ez inkább a sajtokhoz hasonló érlelés, így a hakarl-t tekinthetjük az „izlandi camembertnek”.
(Borítókép: A cibetmacska ürüléke valódi kávékülönlegességet rejt. Fotó: