A japán kultúrától nem áll távol a halál gondolata. Ami a harcban a harakiri és a kámikáze, az az étkezésben a fugu (gömbhal) fogyasztása.
A fugu készítése művészetnek számít, és Japánban nagy tiszteletnek örvend. Ennek a halnak az előállítása nemcsak a helyes technika és a hagyományok ismeretét igényli, hanem azon szerveinek pontos ismeretét is, melyek tetrodotoxin nevű neurotoxint tartalmaznak. Helytelenül elkészítve nemcsak bénulást, hanem halált is okozhat. A méreg különösen kegyetlen módon fejti ki hatását:
nem károsítja a vérkeringést, így az áldozat végig a tudatánál marad, miközben teste lebénul és megszűnik működni.
Hosszú évekig tanulják az elkészítésének művészetét
A hozzáértő szakácsmesterek jó tíz évig tanulják a szakmát és ezután is nagyon óvatosan kezdenek hozzá a fugu elkészítéséhez. Az első lépés a bőr lefejtése, a szemek és a belsőségek kiszedése. Különösen vigyázni kell a leginkább mérgező májjal, ha megsértik ezt a szervet, a toxin máris átjárja a különleges halhúst.
A legjobb fugu szakácsok ugyanakkor képesek azt is megcsinálni, hogy minimális méreganyagot benne hagynak a húsban. A halat hajszálvékonyan szeletelik, az így elfogyasztott toxin enyhe zsibbadást okoz, amit az ínyencek különösen kedvelnek. Meglegyinti csak őket a halál szele. Az óvatos készítési folyamatban így is csúszhat hiba, ezért a fugu evése mindig kockázatos.
Évente több mint 100-an halnak meg az általa okozott mérgezésben.
(Borítókép: Fugu. Fotó: safwan taher / 500px/Getty)