Az étkezés öröm és élvezet, azonban vannak olyan ételek, melyek nemcsak ízletesek, hanem veszélyesek is lehetnek. Ezen az ételek mérgező hatása súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, ha nem megfelelően készülnek el. Tekintsük meg az öt legveszélyesebb ételét a világon.

1. Fugu

A Fugu készítése művészetnek számít, és Japánban nagy tiszteletnek örvend. Ennek a halnak az előállítása nemcsak a helyes technika és a hagyományok ismeretét igényli, hanem azon szerveinek pontos ismeretét is, melyek tetrodotoxin nevű neurotoxint tartalmaznak. Helytelenül elkészítve nemcsak bénulást, hanem halált is okozhat.

Egy speciális, hároméves képzésnek kell alávetniük magukat azoknak a szakácsoknak, akik ezt a különleges csemegét szeretnék elkészíteni. Az adrenalinnal töltött kalandkereső nyugati turisták között népszerű étek, annak ellenére, hogy Japánban évente körülbelül száz ember hal meg fugu mérgezés miatt.

2. Óriás kecskebéka

Namíbiában az óriás kecskebéka egy népszerű csemege, mely különlegességével és ízével vonzza a helyieket. Ugyanakkor, ha nem megfelelően van elkészítve, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. A fiatal példányokban megtalálható Oshiketakata toxin veszélyes lehet az emberi szervezetre.

Fogyasztásuk után veseproblémák, súlyos esetben pedig halál is bekövetkezhet. A helyiek hagyományai szerint az állatok biztonságosan fogyaszthatók egy adott időszakban, azaz a „harmadik eső” után.

A hiedelem szerint ebben az időszakban a békák már nem vagy csak nyomokban tartalmaznak Oshiketakata toxint, így azok fogyasztása nem jelent veszélyt az emberi szervezetre. Ezen időpontok pontos meghatározása és az időjárás változékonysága miatt azonban fontos, hogy a helyiek pontosan ismerjék és betartsák ezt a hagyományt a saját és családjuk biztonsága érdekében.

3. Ackee

Az Ackee a jamaikai konyha egyik népszerű gyümölcse. Azonban, amikor a gyümölcs még éretlen, veszélyes mérgeket tartalmazhat, amelyek súlyos betegséget okoznak. Csak akkor szabad elfogyasztani, ha a gyümölcs teljesen érett. Még az érett állapotban is az Ackee magját el kell távolítani, mivel azok mérgezőek maradnak.

4. Casu Marzu

Ez a szardíniai sajt egy igen különleges elkészítési móddal rendelkezik. A sajtot fedetlenül hagyják, hogy a legyek tojásokat rakjanak bele. Ezek a tojások aztán kukaccá alakulnak és „erjesztik” a sajtot. A Casu Marzu fogyasztása során vigyázni kell, mert ha a benne lévő kukacok még életben vannak és bekerülnek az emberi szervezetbe, súlyos betegséget okozhatnak.

5. Manióka

A manióka vagy kaszava a trópusi régiókban népszerű növény, melyet számos étel elkészítésére használnak. A növény leveleiben és gyökereiben azonban magas a hidrogén-cianid tartalom, amely mérgező lehet, ha nem megfelelően készítik el.

Forrás: TheFactsite

(Borítókép: közeli kép a fugu halételről, Tokió, Japán. Fotó: Getty Images)